Työttömyysturvan 300 euron suojaosa

Työtön voi nykyään ansaita bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät hänen työttömyysetuuksiensa määrää. Tämä tekee pienten keikkatöiden tekemisestä työttömälle selkeästi kannattavaa, koska niiden tekemisestä jää huomattavasti enemmän käteen kuin aiemmin.

Työtön voi tienata bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että se rokottaa hänen työttömuusetuuksiensa määrään. Ennen vuotta 2014 jokainen tienattu euro vielä vähensi maksettujen työttömyysetuuksien määrää. Työttömän kannattaa siis nykyään yhä enemmän tehdä pieniä keikkatöitä, koska niiden tekemisestä jää huomattavasti enemmän hänelle itselleen käteen. Suojaosa koskee sekä peruspäivärahaa että ansiosidonnaista saavia työttömiä.

Kaikki tulot on kuitenkin aina ilmoitettava Kelalle. Vaikka siis tienaisi bruttona alle 300 euroa kuukaudessa, on tämäkin ilmoitettava Kelalle. Työttömyystukea haetaan näissä tapauksissa normaalisti, mutta tämän lisäksi Kelalle on toimitettava palkkalaskelma tehdyistä töistä.

Suojaosaa miettiessä kannattaa huomata, että suojaosan tulo ilmoitetaan bruttona. 300 euron bruttoansioista menee siis vielä osa ennakkopidätystä ja työntekijän sosiaaliturvamaksuja. Jos saa peruspäivärahaa ja ansaitsee kuukaudessa bruttona 300 euron suojaosan verran, jää käteen kuukaudessa nettona noin 250 euroa ylimääräistä pelkkään peruspäivärahaan verrattuna.

300 euron ylittävät osa tuloista vähentää työttömyystukea. Käytännössä jokainen 300 euron jälkeen ansaittu euro vähentää työttömyystukea 50 sentillä.


perhe

Tee ilmainen osaajaprofiili. Löydä töitä ja tienaa enemmän!

Tee ilmainen osaajaprofiili

Esimerkki

Pirjo on työttömänä ja saa peruspäivärahaa. Jonain kuukautena hän saa Palkkaus.fin kautta keikkahomman, josta tienaa bruttona 500 euroa. Ensimmäiset 300 euroa eivät vaikuta peruspäivärahan määrään lainkaan. Jälkimmäiset 200 euroa vähentävät peruspäivärahaa 100 eurolla (200 * 0,5). Yhteensä Pirjo jää bruttona 400 euroa voitolle suojaosan ansiosta.

Kun palkkalaskelmat toimittaa Kelaan, he seuraavat samalla myös työssäoloehdon kerttymistä. Työssäoloehdon täyttyminen on edellytys peruspäivärahan saamiselle, joten palkkakuittien toimittamisesta voi olla muutenkin hyötyä työttömälle työnhakijalle.

Työttömyysturvan suojaosa ei koske toimeentulotukea. Käytännössä kaikki ansiot vähentävät toimeentulotuen määrää, joten selvitä tilanne erikseen, jos saat toimeentulotukea ja harkitset pienempien töiden tekemistä.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Katso, miten voit lähettää palkkalaskelman työnantajalle

Lue, mitä jokaisen työntekijän tulee tietää palkanmaksusta


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!