Rakennusalan työehtosopimuksista

Rakennusalalla on useita yleissitovia työehtosopimuksia. Käytännössä yksityinen rakentaja kohtaa yleensä niistä talonrakennusalan tai maalausalan TESit.

Rakennusalalla noudatettavat työehtosopimukset

Raksalla on useita yleissitovia työehtosopimuksia (TES). Käytännössä yksityinen rakentaja kohtaa yleensä seuraavat kolme:

  • Rakennusalan TES kattaa yksityisen rakentajan teettämistä töistä kirvesmiehen, muurarin tai laatoittajan työt. Myös työmaalle palkattavan sekalaisia avustavia töitä tekevän työntekijän työehdoissa noudatetaan rakennusalan työehtosopimusta.
  • Maalausalan TES kattaa ulko- ja sisämaalauksen sekä tapetoinnin.
  • Lattianpäällystysalan TES kattaa lattianpäällystysalan työt kuten mattomiehen työt sekä parketin asennuksen ja kunnostuksen.

Linkit työehtosopimuksiin löydät artikkelin lopusta. Sopimuksissa on määrätty mm. työn hinnoitteluun ja palkanmaksuun liittyviä asioita. Niihin kannattaa tutustua. Palkkaus.fi on vain väline yksinkertaistaa työsuhteisen työntekijän palkanmaksua. Palkkaus.fi ei puutu muihin työsuhteeseen liittyviin säännöksiin eikä työn laatuun liittyviin kysymyksiin.


Laskuri

Maksa palkka rakennusalan
ammattilaiselle helposti. Myös
TESin erät kerralla oikein!

Kokeile palkkalaskuria!

Rakennusalan työehtosopimus

Rakennusalan työehtosopimuksessa on 4 erää, jotka pitää aina ottaa huomioon palkkaa laskettaessa ja lisätä sovitun tuntipalkan tai urakkapalkan päälle:

  1. Lomaraha (18,5 % bruttopalkasta)
  2. Erillinen palkanosa (7,7% bruttopalkasta)
  3. Korvaus omien työkalujen käytöstä (kirvesmiehille 1,68 €/päivä ja muille 1,01 €/päivä, jollei suuremmasta korvauksesta ole sovittu)
  4. Päivittäisten matkakulujen korvaus

Päivittäisten matkakustannusten korvauksen laskeminen perustuu työehtosopimuksen taulukoon, jossa päivittäinen korvaus on hinnoiteltu työntekijän asunnon ja työmaan välisen etäisyyden perusteella. Korvaus lasketaan jokaiselle päivälle tämän taulukon mukaan (2016):

Matkakustannusten korvaus
yli 5 km 1,89 €/pv
yli 10 km 3,09 €/pv
yli 20 km 5,49 €/pv
yli 30 km 8,00 €/pv
yli 40 km 9,85 €/pv
yli 50 km 11,94 €/pv
yli 60 km 15,69 €/pv
yli 70 km 17,76 €/pv
yli 80 km 20,18 €/pv
yli 90 km 22,98 €/pv
yli 100 km 25,76 €/pv

Jos työntekijä asuu 8km päässä työkohteesta, matkakorvaus työpäivältä on 1,89€. Jos hän tekee töitä 2 päivän aikana, matkakorvaus on 2 x 1,89 €. Matkakorvauksesta ei peritä ennakonpidätystä, mutta työntekijälle se on verotettavaa tuloa.

Katso tarkempi esimerkki palkanlaskennasta kirvesmiehelle sivuiltamme tästä linkistä.

Maalausalan työehtosopimus

Maalausalan työehtosopimus on muuten sama kuin rakennusalan työehtosopimus, mutta korvausta omien työkalujen käytöstä ei makseta, ellei siitä ole erikseen sovittu.

Lattianpäällystysalan työehtosopimus

Lattianpäällystysalan työehtosopimuksessa on muuten sama kuin rakennusalan ja maalausalan työehtosopimus, mutta päivittäinen matkakorvaus ja työkalukorvaus lasketaan eri tavalla.

Työkalu- ja suojavaatekorvausta maksetaan 1,15 euroa/työpäivä. Mahdollisesti käytetyistä lisäkoneista (esim. vuokrattu parketinhiontakone) työntekijälle maksetaan erillinen kulukorvaus.

Matkakorvauksena päivittäisistä työmatkoista maksetaan lattianpäällystäjälle kilometrikorvaus 0,43€/km asunnon ja työmaan välisistä matkoista. Matkakorvauksesta ei peritä ennakonpidätystä, mutta työntekijälle se on verotettavaa tuloa.


Laskuri

Maksa palkka rakennusalan
ammattilaiselle helposti. Myös
TESin erät kerralla oikein!

Kokeile palkkalaskuria!

Palkkaus.fi ja raksan TESit

Kun käytät Palkkaus.fi-palvelua, näet vaihtoehdot, joista voi valita kyseiseen työhön sopivat vaihtoehdot. Palkkaus.fi laskee niistä automaattisesti tarvittavat TESin vaatimat lisät.


“Rakentaja"

Tee ilmainen osaajaprofiili. Löydä töitä ja tienaa enemmän!

Tee ilmainen osaajaprofiili


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!