Osa-aikainen yrittäminen

Mitä on osa-aikainen yrittäminen? Mitä kannattaa huomioida? palkkaus yrittäminen

Osa-aikainen yrittäjyys tarkoittaa yritystoimintaa varsinaisen päivätyön tai opiskelun ohella.

Osa-aikainen yrittäjä?

Suurin osa uusista yrittäjistä aloittaa toimintansa ns. alaa tunnustellen, eli sivutoimisesti jonkun päätoimisen työn ohella. Näin riskit pienenevät ja voi järkevästi kokeilla idean kantavuutta. Yritystoimintaa voi laajentaa, sitten kun se ottaa enemmän tuulta alleen ja yrittäjä on vakuuttunut toiminnan kannattavuudesta ja omista kyvyistään toimia yrityksen kipparina.

Yrittäjyys voi myös olla alun alkaen luonteeltaan sivutoimista, esimerkiksi sesonkityötä tai opiskelujen ohessa tai eläkkeellä tehtävää osa-aikaista työtä. Yleisin osa-aikaisen yrittäjän yritysmuoto on toiminimi. Osa-aikainen yrittäjä voi myös toimia freelancerina tai osana osuuskuntaa. Ennen osa-aikaiseksi yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa selvittää, mitä täytyy ottaa huomioon verotuksessa ja työttömyys- ja sosiaaliturvassa.

Osa-aikayrittäjä ja YEL

YEL-velvollisuus riippuu ainoastaan vuosittaisesta työtulosta (vuonna 2016 alaraja on 7 557,18 eur), ei siitä onko yrittäjyys päätoimista tai sivutoimista. Jos siis arvio vuotuisesta YEL-työtulosta (eli se minkä arvoiseksi yrittäjä oman työpanoksensa arvioi) jää alle alarajan, ei YEL ole pakollinen.

Arvonlisävero

Yrityksen arvonlisäverovelvollisuus ei myöskään riipu toiminnan kokopäiväisyydestä. ALV-velvollisuudelle on määritelty tietty raja (vuodesta 2016 lähtien 10 000€), ja jos yrityksen liikevaihto tilikauden aikana ylittää tämän, on se ilmoitettava verohallinnon alv-rekisteriin. Yritys on myös oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen, mikäli liikevaihto ilman arvonlisäveron osuutta on alle 30 000€ tilikaudessa (vuoden 2016 sääntö). Lue lisää alarajahuojennuksesta Verohallinnon sivuilta

Osa-aikainen yrittäminen ja työnantajasi?

Työsopimuslain mukaan työntekijä ei ole velvollinen ilmoittamaan työnantajalleen mahdollisesta päivätyön ohella tehtävästä yritystoiminnasta (poikkeuksena virkamiehet). Ilmoitus täytyy kuitenkin tehdä, mikäli asiasta on sovittu esim. työsopimuksessa.

Työsopimuslaki kuitenkin määrittelee, että työntekijä ei voi käyttää työsuhdettaan hyödyksi, ja perustaa sellaista yritystä, joka voisi vahingoittaa työnantajaa. Eli toisin sanoen työntekijä ei voi valmistella ja perustaa kilpailevaa yritystä ollessaan vielä työsuhteessa.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!