Yrittäjävähennys

Yrittäjä

Yrittäjävähennyksellä tasoitetaan yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksellista kohtelua suhteessa yhteisöverotukseen.


Yrittäjävähennys

Tuloverolaki mahdollistaa, että elinkeinotoiminnan, maatalouden ja metsä- ja porotalouden tuloksesta vähennetään yrittäjän verotuksessa 5 prosenttia.

Uusi vähennys on mahdollinen henkilöyhtiöille, joiden yrittäjiä verotetaan luonnollisina henkilöinä yritystoiminnan tulosta, ei osakeyhtiöiden omistajille. Eli tyypillisimmin toiminimiyrittäjät saisivat uuden vähennyksen käyttöönsä.

Miten lasketaan

Vähennys on 5 % yritystoiminnan tuloksesta (vuonna 2020). Eli jos tulos on esimerkiksi 10 000 €, niin verovähennys on 500 €. Tämä pienentää verotettavaa tuloa ja siten yrittäjän maksamaa veroa. Tulos verotetaan yrittäjän tulona aikaisempaan tapaan joko ansiotulona ja/tai pääomatulona.

Yrittäjällä on myös edelleen oikeus halutessaan vaatia verottajaa laskemaan koko verotettava tulo ansiotuloksi. Näin kannattaa tehdä, jos ansiotulojen veroprosentti jää alle 30 prosentin, joka on alle 30 000 euron pääomatulon veroprosentti (vuonna 2017).


Lue lisää

Minustako yrittäjä, perustietoa (Suomen Yrittäjät)

Yrittäjän eläke, YEL

Yrittäjän vapaaehtoiset vakuutukset

Palkkaus ABC: ohjeita ja vinkkejä työsuhde- ja palkka-asioista