Mobiilimaksut ja maksupalvelut Suomessa

Digitalization Internet Banking Payments

Mitkä mobiilimaksutavat ja -lompakot toimivat Suomessa? Mitä on maailmalla ja mitä on tulossa seuraavaksi Suomeen?

Mobiilimaksut Suomessa

Tässä lista maksupalveluista suomalaiselle käyttäjälle. Osa vaatii tietyn puhelimen tai tietyn pankin. Applen puhelimissa toimivat vain Applen omat maksutavat.

Sovellus Alusta Pankkikortti Luottokortti Pankkitili Reaaliaikainen Verkkomaksut Kivijalka
Nordea Pay Android Suomal. debit Visa/Master Masterpass NFC
ApplePay Apple Nordea debit/credit ApplePay NFC
MobilePay Android Suomal. debitit Visa/Master Dansken tilit MobilePay Oma NFC-pääte
Siirto Android Nordea, OP, S-pankki Kyllä Siirto (tulossa?)
PayPal Android, Apple Visa/Master PayPal (tulossa?)
AliPay Android Visa/Master AliPay Stockmann
Aktia Wallet Apple, Android Aktia Wallet-tili Wallet-käyttäjät Masterpass NFC (Android)
OP Pivo Apple, Android, Win OP Visa Debit Mobile OP OP ja Siirto-pankit Siirto NFC (Android)

Puhelinnumero tunnisteena

Nordean Siirto, Dansken Mobile Pay ja Aktia Wallet mahdollistavat puhelinnumeron käyttämisen maksun saajan tunnisteena. Kun käyttäjä tunnistautuu ensimmäisellä kerralla maksupalveluun pankkitunnuksillaan, maksupalvelu tallentaa hänen puhelinnumeronsa. Näin palvelut voivat käyttää puhelimen kontaktilistalta puhelinnumeroita suoraan ja maksun saajasta ei tarvitse tietää kuin puhelinnumero.
Aktian Walletissa raha liikkuu reaaliajassa vain palvelussa olevasta mobiililompakosta toisen käyttäjän lompakkoon, ei pankkitilien välillä. Aktia Wallet on entinen Elisa Wallet, jonka Aktia osti itselleen.

AndroidPay ja ApplePay

AndroidPay on Googlen maksualusta ja periaatteeltaan saman tyyppinen kuin ApplePay. Ne eivät toimi kuten puhdas mobiililompakko, vaan vaativat, että systeemillä on kortteja myöntävien pankkien kanssa sopimukset ja palvelu toimii aina online. Siksi ApplePay alkoi toimia Suomessa vasta, kun Nordea teki Applen kanssa sopimuksen korttiensa toimimisesta.

AndroidPay ja ApplePay on myös integroitu osaksi puhelimien käyttöjärjestelmää, joten niiden käyttökokemus on saatu hyvin sujuvaksi. ApplePay toimii myös muissa Applen laitteissa, kuten Applen älykellossa. Myös Samsungilla on vastaavan tyyppinen oma palvelunsa SamsungPay, mutta se ei toimi Suomessa ja voi olla, että se jää kilpailussa isompien jalkoihin. Microsoft on myös tuonut oman maksupalvelun ja mobiililompakon, Microsoft Walletin, mutta se ei ole yleistynyt. Microsoftilla ei ole enää puhelinalustaa, joten on vaikea nähdä sen pystyvän kilpailemaan maksuissa.

Google on tuonut myös maksupalvelunsa verkkoon nimellä ”Pay with Google”, jolloin sen voi upottaa nappina verkkokauppaan.

Amazon Pay

Amazonilla on iso jalansija verkkkokaupassa, vaikka Alibaba kasvaakin kohta sen ohi. Myös Amazonilla on oma maksupalvelu, Amazon Pay, jota se tarjoaa kauppiaille ja verkkokaupoille. Mobiilissa Amazon ei ole vahva, mutta verkko-ostoksissa se on iso tekijä. Amazon panostaa myös kovasti maksutapoihin ja on ilmeisesti avaamassa oman kaupan Ruotsiin lähiaikoina.

Facebook Messenger Payments

Facebookilla on ollut USA:ssa vuodesta 2015 asti P2P-maksupalvelu pikaviestisysteemissään. Debit-kortteja on voinut käyttää rahan siirtämiseen kavereilleen. Raha ei ainakaan USA:ssa ollut tilillä saman tien, vaan sen näkyminen omalla debit-kortilla vei 3-5 pankkipäivää.

Nyt se laajenee Ranskaan ja UK:hon ja niissä käytetään luottokortteja, ilmeisesti raha liikkuisi saman tien.  Facebook haluaa tuoda maksut nopeasti myös muille alustoilleen kuten WhatsAppiin ja avata palvelua jatkuvasti uusiin maihin.

Apple Pay Cash

Myös Applella on maksupalvelu, jolla voi siirtää p2p-maksuja ihmisten välillä. Tässä palvelussa saapunut raha tallentuu Wallet-tilille. Omalta debit-kortilta voi siirtää maksutta rahaa muille. Luottokorteilta siirtäminen maksaa erikseen. Apple on lupaillut käteissiirron tuloa monille markkinoille lähiaikoina, joten kilpailu tulee kiristymään.

Palvelun piti tulla jo iOS:n päivityksien mukana, mutta se on myöhästynyt. Maksupalvelut ovat varmasti Applelle tärkeitä, koska Google, Amazon ja kiinalaiset kilpailijat panostavat niihin nyt kovasti.

AliPay ja WeChat

AliPay on kiinalaisen Alibaba-konsernin ja verkkokaupan maksualusta. Se toimii suomalaiselle kuten Paypal, eli palveluun voi liittää luottokorttinsa ja maksaa ja siirtää myös puhelinsovelluksella sitä kautta rahaa. Sovelluksessa on kiinalaisten paljon käyttämä QR-koodimaksu, jota voi käyttää kivijalkakaupassa varsinkin Kiinassa.

Kiinalaisten turistien ja verkkokaupan lisääntyessa, Euroopassa on alettu integroida Alipaytä ja WeChatin maksua kassajärjestelmiin. Stockmannilla toimii Alipay ja mm. Ranskassa on WeChat käytössä joissakin isoissa tavarataloissa.

WeChatissä on myös maksuominaisuus ja se toimii jo useissa maissa Euroopassa. Mukana on partnerina mm. BNP Baribas, mutta suomalaisia pankkeja ei ole partnerilistalla.

Operaattorimaksu laskulla

Suomalaisten operaattoreiden asiakkaat voivat maksaa sovelluskaupoissa omalla puhelinlaskullaan. Tämä on tavallaan mobiilimaksu myös, ja se on vaatinut operaattoreilta integraatiota sovelluskauppojen kanssa. Maksutavan voi ottaa käyttöön, kun on menossa ostamaan jotain sovellusta puhelimen kaupasta. Maksu tulee omalle puhelinlaskulle.

Mobiilitankkaus ja Amazon GO

S-Pankin sovelluksessa on erikoisuutena ABC-huoltoasemien kanssa mobiilitankkaus. Eli sovellus tunnistaa paikkatiedon perusteella bensa-aseman ja sen jälkeen vain valitsee tankin sovelluksesta. Erillistä maksutapahtuman tekemistä ei enää tarvitse tehdä. Maailmalla ainakin Amazon on pilotoinut samalla tyylillä toimivaa kassatonta kauppakonseptia, Amazon Go:ta Seattlessa. Kauppaan mennessä avataan ostaminen sovelluksesta ja vain kerätään tavarat hyllyiltä. Kaupan sensorit laskevat ottamasi tuotteet ja laskutus hoituu automaattisesti.

[Lisäys ja korjattu tietoja 15.11.: Pivo ja Aktia Wallet]

 

Read more about our platform:

Salaxy Developers Site and Resources