Toiminimiyrittäjä

Yritys tai yhteisö

Mitä on yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli toiminimiyrittäjä? Miten toiminimi perustetaan ja millaiseen yrittämiseen se sopii?


Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on kevyin tapa perustaa yritys. Tällöin ei itse asiassa edes perusteta varsinaisesti oikeaa yritystä, vaan tehdään liiketoiminnan aloittamisesta ilmoitus viranomaisille ja aletaan itse toimia yrittäjänä.

Toiminimen voi valita vapaasti tai se voi olla yrittäjän oma nimi. Toiminimen yhteydessä käytetään yleensä sanaa toiminimi tai lyhennettä Tmi tai T:mi. Se ei kuitenkaan ole pakollista. Toiminimellä on oma y-tunnus ja se voi laskuttaa ja toimia käytännön liiketoiminnassa kuten muunkin muotoiset yritykset.

Toiminimi sopii hyvin sellaiseen liiketoimintaan, jota varten ei tarvita suuria investointeja tai pääomia. Tehtaan perustamiseen toiminimi ei ole paras tapa. Yksin omaa työtään myyvälle journalistille, hierojalle tai valokuvaajalle se on usein helpoin tapa harjoittaa liiketoimintaa.

Perustaminen

Toiminimen perustaminen ei ole monimutkaista. Ilmoitus lähetetään Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) ja mukaan liitetään kuitti maksetusta käsittelymaksusta (110 € vuonna 2015). PRH:n sivuilta voi myös ladata lomakkeen ilmoituksen tekemistä varten. PRH:lla on myös ohjeita ilmoituksen tekemisestä. Jos viet lomakkeen ja maksukuitin kopion itse PRH:lle, niin saat y-tunnuksen yritykselle yleensä heti. Ilmoituksen virallisessa käsittelyssä menee noin viikko. Kun sinulla on toiminimelle y-tunnus PRH:stä, voit perustaa omassa pankissasi uuden tilin yritykselle.

Palkanmaksu

Voit maksaa työsuhteessa oleville työntekijöille palkkaa ihan kuiten muissakin yritysmuodoissa. Teet työsopimuksen, hoidat työnantajan lakisääteiset velvoitteet ja maksat palkan esimerkiksi Palkkaus.fi:llä. Huomaa kuitenkin, että puolisollesi et voi maksaa palkkaa toiminimiyrityksestä. Myöskään alaikäistä lastaan ei voi palkata työntekijäksi.

Itsellesi toiminiyrittäjänä et maksa palkkaa, vaan oma palkkasi muodostuu ns. yksityisotoista. Toisin kuin vaikkapa osakeyhtiöissä, toiminimiyrityksen varat ovat suoraan myös yrittäjän omia varoja. Voit nostaa rahaa yrityksesi tilitä aina halutessasi. Vastaavasti voit siirtää rahaa yrityksesi tilille (tai maksaa sen laskuja omilta tileiltäsi), jolloin ne merkitään yksityissijoituksiksi yritykseesi.

Toiminimiyrityksen omaisuus eroaa yrittäjän henkilökohtaisesta omaisuudesta vain kirjanpidollisesti, koska maksat joka tapauksessa veroa yrityksen tuloksesta riippumatta siitä, oletko siirtänyt sitä omille tileillesi vai et.

Kannattaa kuitenkin aina huolehtia siitä, että yrityksen tilillä säilyy rahaa tulevien velvoitteiden hoitamiseen (kuten arvonlisäverot, veroennakot). Jos nostat yrityksestäsi liikaa yksityisottoja, niin yrityksen pääoma menee negatiiviseksi!

Velat, voitot ja velvollisuudet

Toiminimen ja yrittäjän henkilökohtaiset taloudet eivät ole toisistaan erillään, koska toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö. Toiminimi ei siis voi olla velkaa, vaan yrittäjä itse vastaa kaikesta toiminimen veloista ja vastuista. Toisaalta jos tarkoituksena on lähinnä myydä omaa työtään, toiminimelle tuskin kertyy kovin suuria velkoja. Toiminimen voitot ovat myös näin ollen yrittäjän verotettavaa tuloa. Arvonlisävero hoidetaan yrityksen laskutuksesta, kuten muissakin yritysmuodoissa, jos olet arvonlisäverovelvollinen. Verotuksesta löytyy lisää Verohallinnon sivuilta täältä.

Toiminimellä työskentelystä jää yrittäjälle enemmän käteen, kuin jos hän esimerkiksi laskuttaisi asikkaalta saman loppusumman jonkun laskutuspalvelun kautta, koska välissä ei ole toista yritystä.

Kirjanpito ja arvonlisävero

Yksityisen elinkeinonharjoittajan on pidettävä kirjanpitoa toiminnastaan. Helpointa on perustaa oma pankkitili toiminimeä varten, jolloin voit käyttää yrityksen tiliä oman verkkopankkisi kautta. Kirjanpitoon merkitään vain ne tapahtumat, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan. Tärkeintä on kirjoittaa ja säilyttää kaikki kuitit ja tositteet. Kannattaa aina harkita kirjanpidon hankkimista kirjanpitäjältä. Kirjanpidon voi halutessaan hoitaa myös itse ja siihen löytyykin nykyään jopa ilmaisia palveluita ja työkaluja. Jos et ole kirjanpidon asiantuntija, niin kannattaa vakavasti harkita kirjanpitäjän palvelun ostamista.

Erityistä huomattavaa

Jos tarkoitus on harjoittaa jotain luvanvaraista elinkeinoa tai käyttää luvanvaraista ammattinimikettä (esim. koulutettu hieroja), sitä varten voi olla erikseen lupamenettelyjä ja ilmoituksia.