OmaVero – Verotili

Yritys tai yhteisö

Verohallinnon OmaVero-palvelu (verotili), jonka kautta hoidetaan monia verotukseen ja työnantajasuorituksiin liittyviä maksuja.


Verohallinnolle ilmoitetaan itse erilaisia veroja ja työnantajasuorituksia. Työnantajasuoritukset tilitetään aina kuukausittain. Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkityt yritykset tekevät ALV-suoritukset kuukausittain, neljännesvuosittain tai kalenterivuosittain.

Verohallinnon OmaVero-palvelun kautta ilmoitetaan ja maksetaan ”oma-aloitteiset verot”. OmaVero sisältää periaatteessa aikaisemman verotilin, mutta palvelu on laajempi ja se on nimetty uudelleen.

Verohallinto ylläpitää asiakaskohtaista tiliä, jolle merkitään kaikki verot ja muut maksut asiakaskohtaisella verotiliviitteellä (verotilin viitenumerolla, 2017 alkaen käytössä myös OmaVero-viitenumero). Maksuja voivat olla tulorekisteriin ilmoitetut työnantajasuoritukset tai OmaVeron kautta muina oma-aloitteisina veroina ilmoitetut suoritukset.

HUOM: Kun maksat palkat tai palkkiot Palkkaus.fi-palvelussa ilmoitukset ja maksut työnantajasuorituksista menevät automaattisesti tulorekisteriin ja Verohallinnolle, eikä sinun ole tarvetta tehdä ilmoituksia tai maksuja OmaVerossa. Jos haluat korjata Palkkaus.fi:ssä tehtyjä palkkoja, ota yhteys asiakaspalveluumme!

OmaVero ja verokortti

OmaVerossa jokainen voi päivittää verokorttiaan. Jokainen on myös itse vastuussa, että ennakonpidätysprosentti vastaa ansioita.

Kun verokorttinsa päivittää OmaVerossa, Palkkaus.fi-palvelu saa tiedon siitä reaaliajassa. Yrityksen ei tarvitse pyytää verokorttitietoa työntekijältä, vaan riittää, että työntekijä pitää tiedon ajantasalla OmaVerossa.

Palkkaus.fi tarkistaa jokaisen palkanmaksun yhteydessä automaattisesti Verohallinnon rajapinnan (API) kautta voimassa olevan verokortin tiedon palkanlaskentaa varten.

Miten OmaVero toimii?

Verohallinto avaa käyttäjälle tilin, kun asiakas tekee ensimmäisen ilmoituksen tai maksun. Verotilille kuuluvia maksuja ovat mm. arvonlisävero (ALV), työnantajasuoritukset (kuten työntekijöiden ennakonpidätykset ja työnantajan sosiaaliturvamaksu), ennakonpidätys osakeyhtiöltä, osuuskunnalta tai muulta yhteisöltä sekä ennakonpidätys osingoista ja osuuskunnan ylijäämistä. Verohallinnon sivuilla on täydellinen lista verotilille kuuluvista tilityksistä.

OmaVeron tapahtumat voi tarkistaa OmaVero-palvelussa. Yrityksen tai yhteisön puolesta kirjautuvilla pitää olla oikeus käyttää yrityksen palvelua. Yritys voi valtuuttaa henkilöitä käyttämään palvelua. Yksityishenkilöt kirjautuvat sähköisesti (Suomi.fi -tunnistaminen).

Kun alat käyttää palvelua, niin kannattaa käydä tallentamassa OmaVeron asetuksiin tilinumerosi, jolloin mahdolliset palautukset tulevat suoraan oikealle tilille.

Kun teet ilmoituksia oma-aloitteisista veroista, niin niiden näkymisessä OmaVero-palvelussa voi olla viivettä. Tulorekisteriin tehdyt ilmoitukset näkyvät nopeasti, mutta muiden erien kanssa voi olla useammankin päivän viiveitä.


Lisää aiheesta:

Verohallinto: oma-aloitteiset verot

OmaVero-palvelu

Työnantajarekisteri ja ennakonperintärekisteri

Palkkaus ABC: ohjeita ja vinkkejä työsuhde- ja palkka-asioista