Sairausvakuutusmaksu (sotu-maksu)

Sosiaaliturvamaksulla tarkoitetaan yleensä työsuhteiden yhteydessä maksettavia sairausvakuutusmaksuja. Sosiaaliturvamaksua maksavat sekä työnantaja että työntekijä. palkkaus

Sosiaaliturvamaksulla tarkoitetaan yleensä työsuhteiden yhteydessä maksettavia sairausvakuutusmaksuja. Sosiaaliturvamaksua maksavat sekä työnantaja että työntekijä. Laki työnantajan sairausvakuutusmaksusta korvasi 2017 aikaisemman työnantajan sosiaaliturvamaksusta annetun lain. Sairausvakuutusmaksulailla ei muutettu aikaisemman sosiaaliturvamaksulain sisältöä, esimerkiksi maksun perusteet säilyivät myös ennallaan. Eli käytännössä palkanlaskennassa tämä näkyy terminologian muutoksena.

Laajemmin ajateltuna yhteiskunnan järjestämään sosiaaliturvaan liittyy muitakin maksuja ja palveluita, jotka liittyvät kansalaisten terveyden ja toimeentulon turvaamiseen. Sosiaaliturvamaksuista puhuessa kuitenkin useimmiten tarkoitetaan juuri työsuhteiden yhteydessä maksettuja maksuja.

Sosiaaliturva­maksun merkitys

Sosiaaliturvamaksuilla katetaan sairausvakuutusjärjestelmän kuluja. Sairausvakuutusjärjestelmän kautta maksetaan esimerkiksi sairauspäivärahaa, kuntoutusrahaa, sekä äitiys-, isyys-, vanhempainrahaa. Järjestelmän tavoitteena on tasata lyhytaikaisesta sairaudesta sekä vanhempainlomasta aiheutuvaa toimeentulon menetystä. Käytännössä Verohallinto tilittää sosiaaliturvamaksuilla kerättyjä varoja Kelalle, joka käyttää rahat sairausvakuutusetuisuuksien maksamiseen.

Sairausvakuutusmaksun laskeminen

Sairausvakuutusmaksun jakautuminen (Kuva perustuu 2017 lukuihin)

  1. Työntekijä maksaa Sairausvakuutusmaksua yhteensä 1,54% (vuonna 2019). Käytännössä verottaja sisällyttää tämän valmiiksi työntekijän verokorttiin ja työnantaja huolehtii rahojen tilittämisestä valtiolle. Työntekijän ei siis yleensä tarvitse huolehtia maksamisesta, vaan työnantaja tilittää sen osana ennakonpidätyksen tilitystä.

  2. Työnantaja maksaa aina työnantajan sairausvakuutusmaksua 16–67 -vuotiaista työntekijöistä. Tätä nuoremmille tai tätä vanhemmille työntekijöille maksetuista palkoista ei työnantajan tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja. Työnantaja maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksua 0,77% työntekijän bruttopalkasta (vuonna 2019). Tämä osa tulee bruttopalkan päälle ja sen työnantaja tilittää Verohallinnolle OmaVero-palvelun kautta, ent. Verotili.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Maksaminen

Työnantajan on tilitettävä sairausvakuutusmaksu viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden 12. päivänä. Jos työnantaja siis maksaa palkan tammikuussa, tulee hänen tilittää työntekijältä pidätetty ennakonpidätys (sisältää työntekijän sosiaaliturvamaksun) ja lisäksi oma työnantajan sairausvakuutusmaksu Verohallinnolle viimeistään helmikuun 12. päivään mennessä.

Huojennus kotitalouksille

Jos yksityinen henkilö tai kuolinpesä maksaa palkkaa alle 1500 € vuodessa, ei maksua tarvitse suorittaa (kuten ei myöskään ennakonpidätystä). Tämä on merkittävä etu yksityiselle palkkaajalle, joka myös hieman yksinkertaistaa palkan maksamista.

Jos palkkasumma ylittää 1500 € kesken vuoden, niin ennakonpidätys maksetaan ylimenevältä osalta. Sairausvakuutusmaksu maksetaan kuitenkin koko siihen asti kertyneestä summasta, ja jatkossa sitten aina uuden palkan mukaan.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!