Palkkaennakko

Palkkaennakkoa ei virallisesti ole olemassakaan. Monilla aloilla on perinteisesti maksettu osa nettopalkasta työntekijälle kesken palkkakauden. Palkkaus.fi:llä tämä onnistuu niin, että tulorekisteri, tilitykset ja kirjanpito ovat kunnossa.

Palkkaennakkoa ei virallisesti ole olemassakaan. Joskus kuitenkin maksetaan osa nettopalkasta kesken palkkakauden. Palkkaus.fi:llä tämä onnistuu niin, että tulorekisteri, tilitykset ja kirjanpito ovat kunnossa.

Palkkaennakko ja tulorekisteri

Palkkaennakko on kirjanpidollisesti vain palkanmaksu, joka on tehty ennen palkkapäivää. Aikaisemmin ilmoitukset palkoista tehtiin hitaalla syklillä ja siksi osa nettopalkasta voitiin maksaa etukäteen jopa käteisenä. Silti kaikki ilmoitukset ja tilitykset ehdittiin tehdä ajoissa, kun varsinainen palkkalaskelma tehtiin kuukauden lopussa. Palkkaennakko merkittiin palkkalaskelmaan etukäteen maksettuna nettopalkkana.

Nykyään palkkailmoitus pitää tehdä tulorekisteriin 5 päivän kuluessa palkanmaksun jälkeen. Perinteistä palkkaennakkoa ei siis voi enää maksaa, koska aikaraja on niin tiukka.

Kannattaa tehdä ns. virallinen palkanmaksu aina, kun työntekijälle on sovittu korvausta maksettavan. Voit laittaa Palkkaus.fi:n palkkalaskuriin haluamasi nettopalkan määrän ja laskuri laskee sitä vastaavan bruttosumman ja sivukulut laskuriin. Näin esimerkiksi 500 euron nettopalkasta tulee hoidettua kaikki sivukulut työntekijän tietojen mukaisesti. Myös ilmoitukset tulorekisteriin menevät oikea-aikaisesti.

Ei kannata tehdä suoria tilisiirtoja yrityksen tililtä työntekijälle, vaan maksaa myös palkkaennakko ns. normaalina palkanmaksuna palvelussa. Tällöin kaikki ilmoitukset ja tilitykset menevät lain vaatimalla tavalla. Myös kirjanpitoon tulee silloin oikea tietoa.

Esimerkki nettopalkan maksusta

Kirvesmiehen kanssa on urakkaa suunnitellessa sovittu, että 2000 euron projektista maksetaan palkkaennakkona 500 euroa viikon päästä työn alkamisesta.

Kun maksun aika tulee, mene Palkkaus.fi-palveluun ja valitse "Palkanmaksu" valikosta:

  1. Valitse työntekijä laskuriin (tai lisää uusi työntekijä). Muista verokortin ja työsuhteen tiedot.
  2. Merkitse palkkakausi "Työn kuvaus" (tässä ensimmäisen työviikon päivämäärät). Tarkista työn kuvaus ja ammattiluokka.
  3. Lisää sopimasi nettopalkka rivinä "Palkka"-laatikkoon (tässä 500 €). Kun päivität laskelman, niin laskuri laskee antamaasi nettopalkkaa vastaavan palkkalaskelman työntekijän tiedot huomioiden.

Palkkaennakko ja nettopalkka

Tämän jälkeen näet palkkalaskelman, johon laskuri on laskenut antamaasi palkkalaskelmaa vastaavan bruttopalkan ja kaikki palkkaan liittyvät sivukulut.

Palkkaennakko ja palkkalaskelma

Jos kilometrikorvauksia tai muita lisärivejä ei laskelmaan tarvita, voit maksaa palkan sivukuluineen verkkopankkimaksuna tai viitesuorituksena.

Kun aikanaan maksat loppupalkan, niin merkitset palkkalaskuriin palkkariviksi jäljelle jääneen bruttopalkan kertakorvauksena. Tässä esimerkissä maksettiin 500 € nettopalkka etukäteen, joka vastasi 630 € bruttopalkkaa. Loppupalkka maksetaan esimerkissä siis 2000 € - 630 € = 1370 €. Se merkitään palkkalaskuriin kertakorvaukseksi.

HUOM Et voi koskaan maksaa palkkaennakkoa enempää, kuin kyseisestä työstä nettopalkkaa lopulta maksetaan. Tarkista aina, paljonko bruttopalkkaa maksoit etukäteen. Sen näet aiemmasta palkkalaskelmasta.

Kun maksat palkkaennakot edellä kuvatulla tavalla, voit olla varma, että palkanmaksuun liittyvät tilitykset menevät kokonaisuutena oikein. Jos loppuerä palkasta jostain syystä viivästyisi, eikä osuisikaan ensimmäisen palkanmaksun (palkkaennakon) kanssa samaan kuukauteen, niin mikään ei mene väärin ilmoituksissa eikä tilityksissä.

Tulorekisteriin tehdään myös oikea-aikaisesti kaikki ilmoitukset. Kun laitat palvelun raportit kirjanpitoon, palkan erät tulevat myös kirjatuiksi oikeille kausille.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!