Luontoisedut työntekijälle

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia keskenään, että työntekijän palkkaan kuuluu palkan lisäksi erilaisia rahanarvoisia etuja. Näistä tyypillisimpiä ovat esim. ravintoetu ja puhelinetu. Näitä etuja kutsutaan yleisesti luontoiseduiksi.

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia keskenään, että työntekijän palkkaan kuuluu palkan lisäksi erilaisia rahanarvoisia etuja. Näistä tyypillisimpiä ovat esim. ravintoetu ja puhelinetu. Näitä etuja kutsutaan yleisesti luontoiseduiksi. Tämän ohjeen luvut ovat vuodelta 2016, kannattaa aina tarkistaa Verohallinnon sivuilta uusimmat verotusarvot.

Luontoisetujen verotus

Luontoisetuja verotetaan periaatteessa samalla tavalla kuin tavallista palkkaa. Eduille lasketaan Verohallinnon ohjeiden mukaisesti käypä euromääräinen arvo, joka otetaan huomioon työntekijän verotuksessa. Luontoisetujen kohdalla puhutaan verotusarvosta, joka on se lopullinen euromäärä, joka vaikuttaa veroprosenttiin. Verottaja päättää vuosittain etujen verotusarvot ja ne ovat nähtävillä Verohallinnon sivuilla. Niillä eduilla, joilla ei ole suoraan Verottajan antamaa verotusarvoa, pitää lähtökohtana käyttää edun käypää arvoa.

Jos työntekijän bruttopalkka on esimerkiksi 1000 euroa kuukaudessa ja hän saa tämän päälle työnantajalta kuukaudessa 20 lounasseteliä, matkapuhelinedun ja asuntoedun (15 m2:n huone vuonna 1990 valmistuneessa talossa Pääkaupunkiseudulla), lasketaan hänen veronsa seuraavasti:

Rahapalkka 1000 €/kk
20 lounasseteliä, verotusarvo 6,1 €/kpl 122 €/kk
Matkapuhelinetu, verotusarvo 20 € /kk 20 €/kk
Asuntoetu 309,50 €/kk
Verojen perusteena oleva bruttopalkka (rahapalkka+edut) 1451,50 €/kk
Veroprosentti 1142 €/kk kokonaistulojen perusteella (esimerkiksi) 5 %
   
Nettotulo kuukaudessa (vähennetään ennakonpidätys 5 % ja työntekijän sosiaaliturvamaksut 5,60 %) 1000€ - 11,05 % * 1451,50 €/kk = 839,60 €/kk
Nettotulot + luontoisetujen (verotus)arvo 839,60€+451,50€ = 1291,10 €/kk

Osan palkasta saaminen luontoisetuina voi työntekijän kannalta olla siis selvästi hyvä diili. Jos työntekijä saisi verojen perusteena olevat tulot rahapalkkana ja maksaisi edut myöhemmin itse, jäisi hänelle vähemmän rahaa käteen kuukaudessa.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Työnantajan näkökulmasta luontoisedut katsotaan pääasiassa palkaksi ja niistä tulee maksaa esimerkiksi työnantajan sosiaaliturvamaksu. Edellisen esimerkin tapauksessa työnantajan sosiaaliturvamaksu tulisi siis pelkän rahapalkan sijaan maksaa 1142 euron bruttopalkan perusteella.

Yleistä luontoiseduista

On olemassa myös kokonaan verottomia luontoisetuja, kuten koko henkilöstölle tarjottavat liikuntasetelit. Tasapuolisesti kaikille työntekijöille tarjottavat virkistykset tai urheilumahdollisuudet voivat olla täysin verottomia, jolloin niitä ei lasketa työntekijän tuloiksi.

Luontoisetuja voidaan käytännössä hoitaa monella tavalla. Työntekijät esimerkiksi usein maksavat lounasseteleistä työnantajalle palkan yhteydessä setelien verotusarvon. Työnantaja tarjoaa luontoisetuina siis vain verotusarvon ylittävän osan lounassetelistä. Näin työntekijä saa ehkä pienempää etua kuin jos työnantaja antaisi koko lounassetelin ilmaiseksi, mutta toisaalta setelien saamisella ei ole tällöin vaikutusta työntekijän verotukseen ja asia on sen puolesta helpompi.

Joissain yleissitovissa työehtosopimuksissa (TES) on mukana luontoisetuja, jotka pitää työnantajan tarjota. Jos teettää töitä, jotka kuuluvat jonkun yleissitovan työehtosopimuksen piiriin, kannattaa aina tarkistaa työehtosopimuksesta, mitä pakollisia luontoisetuja se edellyttää.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!