Palkkaennakko

Palkanlaskenta ja palkanmaksu

Palkkaennakkoa ei virallisesti ole olemassakaan. Joskus kuitenkin maksetaan osa nettopalkasta kesken palkkakauden. Näin se onnistuu.


Palkkaennakko ja tulorekisteri

Palkkaennakko on kirjanpidollisesti palkanmaksu, joka on tehty ennen palkkapäivää. Ennen tulorekisteriä ilmoitukset palkoista tehtiin hitaalla syklillä ja siksi osa nettopalkasta voitiin maksaa etukäteen jopa käteisenä. Silti kaikki ilmoitukset ja tilitykset ehdittiin tehdä ajoissa, kun varsinainen palkkalaskelma tehtiin kuukauden lopussa. Palkkaennakko merkittiin palkkalaskelmaan etukäteen maksettuna nettopalkkana.

Tulorekisteriin palkkailmoitus pitää tehdä 5 päivän kuluessa palkanmaksun jälkeen. Perinteistä palkkaennakkoa ei siis voi enää maksaa, koska aikaraja on niin tiukka.

Kannattaa tehdä ns. virallinen palkanmaksu aina, kun työntekijälle on sovittu korvausta maksettavan.

Ei kannata tehdä suoria tilisiirtoja yrityksen tililtä työntekijälle, vaan maksaa myös palkkaennakko ns. normaalina palkanmaksuna palvelussa. Tällöin kaikki ilmoitukset ja tilitykset menevät lain vaatimalla tavalla. Myös kirjanpitoon tulee silloin oikea tietoa. Jälkikäteen ilmoitusten ja maksujen korjaaminen voi olla hankalaa ja vie paljon aikaa.

Palkkaus.fi ja palkkaennakko

Esimerkki: Kirvesmiehen kanssa on urakkaa suunnitellessa sovittu, että 2000 euron projektista maksetaan palkkaennakkona 500 euroa viikon päästä työn alkamisesta.

Palkkaus.fi:n palkkalaskurissa voit maksaa haluamasi nettopalkan määrän ja laskuri laskee sitä vastaavan bruttosumman ja sivukulut laskuriin. Näin esimerkiksi 500 euron nettopalkasta tulee hoidettua kaikki sivukulut työntekijän tietojen mukaisesti. Myös ilmoitukset tulorekisteriin menevät oikea-aikaisesti.

Kun aikanaan maksat loppupalkan, niin merkitset palkkalaskuriin palkkariviksi jäljelle jääneen bruttopalkan kertakorvauksena. Tässä esimerkissä maksettiin 500 € nettopalkka etukäteen, joka vastasi 630 € bruttopalkkaa. Loppupalkka maksetaan esimerkissä siis 2000 € – 630 € = 1370 €. Se merkitään Palkkaus.fi:n palkkalaskuriin kertakorvaukseksi.

Käyttöohje Palkkaus.fi:n käyttämiseen palkkaennakon maksamisessa.

HUOM Et voi koskaan maksaa palkkaennakkoa enempää, kuin kyseisestä työstä nettopalkkaa lopulta maksetaan. Tarkista aina, paljonko bruttopalkkaa maksoit etukäteen. Sen näet aiemmasta palkkalaskelmasta.

Kun maksat palkkaennakot edellä kuvatulla tavalla, voit olla varma, että palkanmaksuun liittyvät tilitykset menevät kokonaisuutena oikein. Jos loppuerä palkasta jostain syystä viivästyisi, eikä osuisikaan ensimmäisen palkanmaksun (palkkaennakon) kanssa samaan kuukauteen, niin mikään ei mene väärin ilmoituksissa eikä tilityksissä.

Tulorekisteriin tehdään myös oikea-aikaisesti kaikki ilmoitukset. Kun laitat palvelun raportit kirjanpitoon, palkan erät tulevat myös kirjatuiksi oikeille kausille.


Linkit ja ohjeet

Tulorekisteri ja Palkkaus.fi-palvelu, näin automaattinen ilmoittaminen toimii

Mikä on tulorekisteri?

Kokeile ilmaista palkkalaskuri: arvioi sivukuluja ja kustannuksia

Työnantajan sivukulut, mitä ne sisältävät?

Työnantajan velvollisuudet

Työsopimus ja työsopimuspohja

Palkkaus ABC: ohjeita Palkkaus ABCja vinkkejä työsuhde- ja palkka-asioista