Sairausajan palkka

Jos työntekijä sairastuu, on hän oikeutettu sairausajan palkkaan kymmeneltä ensimmäiseltä sairauspäivältä. Sairausajan palkka on sama kuin työntekijän muutenkin saama palkka. Käytännössä palkan maksaminen vain jatkuu normaalisti ensimmäiset 10 sairauspäivää.

Jos työntekijä sairastuu, on hän oikeutettu sairausajan palkkaan kymmeneltä ensimmäiseltä sairauspäivältä. Sairausajan palkka on sama kuin työntekijän muutenkin saama palkka. Tämän maksaa työnantaja omasta pussistaan. Käytännössä palkan maksaminen vain jatkuu normaalisti ensimmäiset 10 sairauspäivää.

Kymmenen ensimmäisen päivän jälkeen siirrytään sairausajan palkan piiristä sairauspäivärahan piiriin, jonka maksaa Kela. Sairauden kymmenen ensimmäistä päivää ovat sairauspäivärahan omavastuuaika, johon työntekijä tai työnantaja eivät kumpikaan saa tukia valtiolta.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Sairausajan palkka ja työehto­sopimukset

Useissa työehtosopimuksissa on sovittu huomattavasti kymmentä päivää pidemmistä sairausajan palkoista. Tällöin työnantajan on maksettava palkkaa sairastuneelle työntekijälle pidempään kuin kymmenen päivää. Joissakin työehtosopimuksissa aika voi olla jopa kolme kuukautta. Tämä on tarkistettava aina erikseen kulloinkin käytettävästä työehtosopimuksesta.

Kelan osallistuminen työnantajan kustannuksiin

Kela osallistuu yli kymmenen päivää kestävän sairausajan palkan kustannuksiin. Jos työnantajan on työehtosopimuksen tai työsopimuksen perusteella maksettava sairausajan palkkaa sairauspäivärahan omavastuuajan päättymisen jälkeen, maksaa Kela sairauspäivärahan tältä ajalta suoraan työnantajalle. Tätä on haettava Kelalta erikseen Kelan sivuilta löytyvältä Y17 -lomakkeella.

Jos työnantajan maksama sairausajan palkka on pienempi kuin Kelan tarjoama sairauspäiväraha, maksaa Kela erotuksen työntekijälle.

Milloin työntekijällä ei ole oikeutta sairausajan palkkaan

Työntekijä ei ole oikeutettu työnantajan maksamaan sairausajan palkkaan, jos hän on itse aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallisesti tai törkeän huolimattomuuden seurauksena. Vapaa-aikana humalassa itsensä loukkaaminen on yleinen esimerkkitilanne, jonka kanssa aihetta pohditaan. Rima törkeän huolimattomuuden täyttymiselle on kuitenkin jokseenkin korkea.

Kotibileissä itsensä lähinnä humalan vuoksi telonut työntekijä oli esimerkiksi oikeuden päätöksen perusteella oikeutettu työnantajan maksamaan sairausajan palkkaan. Ravintolassa tappeluun osallistunut työntekijä taas ei ollut oikeutettu sairausajan palkkaan, koska kyseessä oli selvästi aktiivisesti itseaiheutettu loukkaantuminen. Jokainen tapaus onkin aina ratkaistava erikseen ja tahallisuuden ja törkeän huolimattomuuden toteutumista arvioitava tapauskohtaisesti.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Osasairaus­päiväraha

Osasairauspäiväraha on vapaaehtoinen järjestely työntekijän ja työnantajan välillä. Vähintään 60 päivää yhtäjaksoisesti kestäneen sairauden jälkeen työntekijällä tai yrittäjällä on mahdollisuus palata omaan työhönsä osa-aikaisesti. Tällöin hän saa 40-60 % entisestä palkastaan työnantajaltaan ja lisäksi Kelalta osasairauspäivärahaa. Työhön paluu ei saa vaarantaa työntekijän terveyttä tai toipumista. Osasairauspäivärahan hyödyntäminen edellyttää aina myös lääketieteellistä arviota työntekijän tai yrittäjän terveydentilasta.

Kelan sivuilta löydät lisää tietoa osasairauspäivärahasta tämän linkin kautta.


“Rakentaja"

Tee ilmainen osaajaprofiili. Löydä töitä ja tienaa enemmän!

Tee ilmainen osaajaprofiili


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

"Nyt maksan palkat helposti ja kirjanpitäjä saa tarvisemansa raportit.”
Yrittäjä Janne Siik, Maex Oy

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Espoo

Rekisteröidy ilmaiseksi


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi


Ilmainen palkkalaskuri

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki yrityksen palkanmaksuun liittyvä yhdellä verkkopankkimaksulla!

Aloita heti!

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Kerro meistä kaverillesi