Yrityksen talouden pyörittäminen

Tässä kerrotaan käytännön vinkit ja asiat, joita yrittäjän pitää ottaa huomioon päivittäisessä yrityksensä talouden pyörittämisessä. Mitä pitää ja kannattaa tehdä päivittäin ja mitä viikoittain ja kuukausittain. Ja mitä tarkoittaa tilikausi ja sen vaatimat tehtävät.

Yrityksen talouden pyörittämiseen, taloushallintoon, kannattaa varata kalenterissa erikseen aikaa, vaikka tilitoimisto tekisikin varsinaisen kirjanpidon. Se on kiireessä helppo laiminlyödä, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että kirjanpito ja tilinpäätös jäävät tekemättä, mikä on Suomen lain mukaan kirjanpitorikos.

Yrityksen talouden pyörittämisestä kannattaa tehdä säännöllinen rutiini, jotta työt eivät kasaudu ja vievät mahdollisimman vähän kallista aikaa oikealta liiketoiminnalta. Yrityksen koosta riippuu, kuinka usein ja paljon taloushallintoon kannattaa uhrata aikaa.

Hyvä nyrkkisääntö on, että aloittavan yrittäjän kannattaa varata tunti viikossa omaan kalenteriinsa tositteiden, laskujen ja viranomaisasioiden läpikäyntiin.

Kirjanpito kannattaa järjestää heti, kun yrityksen perustaa. Kirjanpidon järjestämiseen löytyy ohje täältä.

Tositteet talteen päivittäin

Päivittäin kannattaa laittaa laskut ja kuitit kuittimappiin omalle paikalleen. Mappiin on hyvä laittaa omat välilehdet myyntilaskuille, tiliotteille, ostolaskuille ja käteistapahtumille. Myös eri kuukausien tositteet kannattaa erotella toisistaan välilehdillä. Tilitoimistolta kannattaa kysyä erikseen, miten he järjestävät oman prosessinsa, jolloin voi itse järjestää samalla tavalla ja nopeuttaa näin tilitoimiston työtä (eli käytännössä toimiston laskutettavaa työtä).

Jos yrityksen kirjanpito tehdään sähköisesti, saapuneet laskut kannattaa käydä hyväksymässä yrityksen koosta riippuen joko päivittäin tai viikoittain.

Jos yrityksellä on käteiskassa, kassakirjaa on kirjanpitolain mukaan pidettävä päivittäin. Kassakirjaan merkitään päivämäärä, tapahtuma, tositteen numero ja summa. Tapahtumiin liittyvät tositteet numeroidaan ja liitetään kassakirjaan. Kassakirjan voi tehdä itse esimerkiksi taulukkolaskenta- tai tekstinkäsittelyohjelmalla. Valmiita kassakirjoja voi myös ostaa esimerkiksi kirjakaupoista.

Ostolaskut viikoittain

Laskujen maksamiselle kannattaa varata aikaa ainakin viikoittain. Tilitoimistoilta on usein mahdollista saada maksupalvelu, mutta silloin laskujen kannattaisi ehkä mennä suoraan tilitoimistoon, eikä kierrättää paperilaskuja yrittäjältä tilitoimistoon. Sähköisessä kirjanpidossa voi ohjelmasta riippuen määritellä erilaisia käyttöoikeuksia, jolloin yrittäjä voi hyväksyä laskun ja tilitoimiston edustaja maksaa sen. Tällöin saapuneet laskut kannattaa käydä hyväksymässä joko päivittäin tai viikoittain.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Yrityksen palkanmaksut helposti!!

Kokeile palkkalaskuria!

Myyntilaskutus nopeasti

Yleensä on hyvä huolehtia laskutuksesta itse, koska siinä ajassa, kun lähettää tilitoimistolle sähköpostitse tiedot laskun saajasta, laskutettavasta työstä, summasta ja eräpäivästä, laskun olisi jo tehnyt itse. Laskutuksesta on erillinen artikkeli Palkkaus.fi-sivustolla täällä. Myyntilaskujen määrä vaihtelee paljon yrityksen koon ja toimialan mukaan. Laskutus kannattaa hoitaa joko päivittäin, viikoittain ja ainakin heti projektin valmistumisen jälkeen. Laskuja kannattaa pyrkiä tekemään säännöllisesti, jotta yrityksen kassavirta pysyisi tasaisena. Vanha viisaus on, että laskut pitäisi aina lähettää etuajassa ja maksut maksaa vasta eräpäivänä.

Viikoittain kannattaa seurata verkkopankista, ovatko asiakkaat maksaneet laskunsa. Jos yrityksellä on käytössä laskutusohjelma, myyntireskontran (myyntisaatavien valvonta) voi yleensä tehdä laskutusohjelman avulla. Tällöin myös laskutusohjelmassa saadaan tehtyä mahdolliset maksumuistutukset.

Kirjanpitoaineisto ajoissa kirjanpitäjälle

Kirjanpitoaineisto kannattaa toimittaa tilitoimistoon aina kuukausittain. Jos yritys ilmoittaa arvonlisäveronsa neljännesvuosittain ja kerran vuodessa, aineiston voi toimittaa harvemmin tilitoimistoon. Sovi prosessista tilitoimistosi kanssa.

Jos ilmoitat ALV:n kuukausittain, niin kirjanpitokin pitää tehdä kuukausittain. Pienet yritykset voivat saada luvan ilmoittaa arvonlisäveronsa harvemmin, käytännössä kuukausi-ilmoittaminen on normaali käytäntö. Verohallinto ilmoittaa erikseen, jos yrityksellä on pidennetty menettely. Lisää arvonlisäverosta tästä artikkelista.

Tilitoimiston kanssa on hyvä sopia, milloin aineiston on viimeistään oltava kirjanpitäjällä, jotta hän saa ilmoitettua arvonlisäverot (ja muut mahdolliset erät) ajoissa verottajalle. Kannattaa kuitenkin toimittaa aineisto mahdollisimman hyvissä ajoin kuukauden päätyttyä, koska kirjanpitäjällä on useita yrityksiä asiakkaana. Myös loma-ajat ja sairastumiset voivat viivästyttää kirjanpidon valmistumista.

Aikataulusta: kuukausittain ja viikoittain tehtävät asiat

  1. Myyntilaskutus Hoida asiakkaiden laskutus vähintään kerran kuussa, mieluummin sitä mukaa, kun työtä tehdään.
  2. Arvonlisäveroilmoitus tehdään kuukausittain viimeistään joka kuukauden 12. päivä. Silloin ilmoitetaan ja maksetaan 2 kuukautta aiemmin syntyneet ALV-maksut. Eli toukokuussa ilmoitetaan maaliskuun ALV:eet. Tästä lisää omassa artikkelissaan täällä.
  3. Jos olet maksanut palkkoja, sinun pitää huolehtia seuraavat asiat: Ennakonpidätykset ja työnantajan sosiaaliturvamaksut (sotu) ilmoitetaan ja myös kuukausittain viimeistään 12. päivä. Silloin ilmoitetaan edellisen kuukauden aikana työnantajan maksamista palkoista tilitettävät ennakonpidätykset ja työnantajan sotumaksut. Tämä tehdään kuukausittain aina edellisen kuukauden maksettujen palkkojen mukaan. Nämä maksetaan myös verotilille kuten ALV-tilityksetkin. Työeläkemaksut työnantajan tilittämistä palkoista tehdään ilmoitus ja tilitys työeläkeyhtiöön kuukauden 20. päivä. Tällöin viimeistään ilmoitetaan ja tilitetään edellisen kuukauden palkoista tulleet TyEL-maksut.
  4. Tositteet, ostolaskut ja kuitit kannattaa hoitaa järjestykseen viikoittain, niin ne ei tule myöhästymismaksuja, eikä muita unohduksia. Kannattaa miettiä, mikä on itselle arjessa helpoin tapa säilyttää käteis- ja korttiostojen kuitit. Esim. läppärilaukun tai lompakon tiettyyn lokeroon kuittien kerääminen viikon kuluessa helpottaa niiden kirjausta talousmappiin.

Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!