Yrityksen laskutus

Tässä kerrotaan, mitä yrittäjän pitää ottaa huomioon ja tehdä käytännössä saadakseen yrityksen laskutuksen toimimaan hyvin ja kirjanpidon kuntoon.

“Niin kiire ei saa olla, ettei ehdi laskuttaa!”, sanoi lähes 30 vuotta tilitoimistoa pyörittänyt kirjanpitäjä.

Tämä vanha viisaus kannattaa pitää mielessä, kun yrityksellä menee hyvin ja töitä riittää. Tehdyistä töistä pitää laskuttaa säännöllisesti. Se, kuinka usein laskuja kannattaa tehdä, riippuu yrityksen toiminnasta: parin tunnin töitä kannattaa laskuttaa päivittäin tai vähintään viikoittain ja useamman päivän projekteja kannattaa laskuttaa esimerkiksi heti projektin valmistuttua.

Ennakkoperintärekisteriin kannattaa kuulua

Yrityksen täytyy kuulua ennakkoperintärekisteriin, jotta se voi laskuttaa tehdystä palvelusta. Tavarakauppaa ja vuokraustoimintaa varten ei tarvitse kuulua ennakkoperintärekisteriin. Ennakkoperintärekisteriin on kuitenkin hyvä liittyä, jos sinne pääsee. Verohallinto voi poistaa yrityksen ennakkoperintärekisteristä veroasioiden laiminlyönnin vuoksi. Myös yrityksen vastuuhenkilön maksamattomat verot voivat estää yrityksen pääsyn ennakkoperintärekisteriin.

Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin ja myy palvelua, asiakkaan täytyy tehdä ennakonpidätys. Jos verokorttia ei esitetä, ennakonpidätys on 60 prosenttia. Yhteisöiltä ja yhtymiltä (esim. osakeyhtiö, osuuskunta jne.) toimitetaan 13 prosentin ennakonpidätys. Jos työkorvauksen saaja on henkilö, ennakonpidätys tehdään verokortin mukaan. Ennakonpidätys tehdään arvonlisäverottomasta myynnistä. Yrityksen on merkittävä laskuun, jos se ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Lue isää ennakkoperintärekisteristä täältä.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukululuja ja palkkaa.
Yrityksen palkanmaksut helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Osto- ja myyntireskontrat

Osto- ja myyntireskontrilla tarkoitetaan osto- ja myyntilaskutuksen hallintaa. Tällainen lista tai osio löytyy kirjanpito-ohjelmista ja -palveluista. Sen avulla näet laskut ja hallitset niiden maksamista ja aikatauluja.

Laskutusohjelma käyttöön

Laskut voi tehdä vaikka käsin, mutta laskutusohjelma on hyvä hankinta, jos laskuja tulee vähänkään enemmän. Jos laskut tekee käsin, arvonlisäverot täytyy muistaa laskea verottomasta myyntihinnasta eikä arvonlisäverollisesta hinnasta. Laskutusohjelman pitäisi laskea arvonlisäverot oikein, jos arvonlisäverokannat on syötetty ohjelmaan oikein.

Laskutusohjelman avulla on myös mahdollista pitää myyntireskontraa. Joihinkin laskutusohjelmiin voi laskujen maksutapahtumat hakea konekielisesti verkkopankista, jolloin myyntireskontran ylläpitäminen on aika vaivatonta. Myyntilaskujen maksamista on kuitenkin syytä seurata.

Jos yrityksen kirjanpito tehdään sähköisesti, myyntilaskut saatetaan tehdä kirjanpito-ohjelmistossa, jolloin laskut menevät suoraan kirjanpitoon.

Verkkopalveluja, joilla yrittäjä voi pyörittää laskutusta, löytyy nykyään useita, eivätkä ne ole välttämättä kalliita. Osassa on myös kirjanpidon toimintoja.

Mitä tehdä, asiakas ei maksa laskua?

Myyntireskontran avulla on helppo huomata, jos asiakkaat eivät ole maksaneet laskujaan. Asiakkaalle voi laittaa maksumuistutuksen aikaisintaan 14 päivän kuluttua laskun eräpäivästä. Perintätoimi vaatii luvan lääninhallitukselta, joten perintäkirjeitä voi lähettää vain ammattimainen perintätoimisto. Jos maksumuistutukset ja perintäkirjeet eivät auta, käräjäoikeudessa voi nostaa velkomuskanteen.

Nykyään on mahdollista myös antaa erääntyneet laskunsa niiden perimiseen erikoistuneille yrityksille, joilta saat laskusta korvauksen etukäteen. Tällöin ikään kuin myyt saatavan toiselle yritykselle.

Käytännön liiketoiminnan kannalta on Suomessa yleensä aina parempi ensiksi soittaa tai lähettää sähköpostia maksamattomasta laskusta. Riitely tulee kalliiksi ja yleensä henkilökohtainen muistutus auttaa parhaiten.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!