Yrittäjä ja verottomat korvaukset

Mitä yrittäjän pitää tietää verottomista korvauksista yrityksen osalta? Lue täältä! vero palkkaus

Liikkeen- tai ammatinharjoittaja voi vähentää verotuksessa elinkeinotoiminnan tulon tuottamisesta johtuvia kuluja.

Vähennettävät kulut

Elinkeinotoiminnan tulon verotuksessa vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi matkakulut, auton käyttö sekä käyttöomaisuudesta tehtävät poistot. Myös yrityksen edustusmenoista saa tuloverotuksessa vähentää 50 %. Tiettyjen kulujen vähennyskelpoisuutta on joko kokonaan tai osittain rajoitettu, joten tarkista tarkemmat tiedot Verohallinnon sivulta.

Matkakorvaukset

Elinkeinonharjoittajan matkakorvaukset eroavat palkansaajan ja omasta yrityksestä palkkaa nostavien yrittäjien verovapaista matkakorvauksista jonkin verran. Tulon hankkimiseen liittyvän matkan kulut (matkustus ja yöpyminen) voidaan vähentää verotuksessa. Kirjanpidolle on tehtävä selvitys matkan liittymisestä elinkeinotoimintaan sekä liitettävä mukaan matkaohjelma tositteineen. Matkapäivien osalta voi tehdä myös palkansaajan päivärahaa vastaavan lisävähennyksen. Lue lisätietoja Verohallinnon ohjeesta.

Päiväraha

Päiväraha määräytyy lähtökotaisesti yrittäjällä kuten työntekijälläkin.

Luontoisedut

Yrittäjän luontoisedut kuten matkapuhelinetu, autoetu tai asuntoetu määräytyvät yrittäjällä kuten työntekijälläkin. Kannattaa kuitenkin aina puhua kirjanpitäjäsi kanssa, kun ensimmäisen kerran näitä käytät, niin ei tule yllätyksiä.

Luontoiseduista tietoa tarkemmin löytyy täältä.

Auton käyttö

Auton käyttöön liittyvissä verovähennyksissä on kaksi skenaariota: Auto on tai ei ole yrityksen kirjanpidossa. Mikäli yli puolet ajoista liittyy selkeästi elinkeinotoimintaan, tulee auto olla liikkeen kirjanpidossa, jolloin nämä kulut vaikuttavat yrityksen tulokseen. Tällöin yksityisajon osuus vähennetään yrityksen kuluista veroilmoituslomakkeella. Huomaa, että kodin ja työpaikan väliset matkat lasketaan yksityisajoksi. Omista ajoistaan kannattaa pitää ajopäiväkirjaa, jolloin on helpompi osoittaa tietyt matkat yksityiseksi käytöksi myös jälkikäteen, jos verottaja niistä kysyy.

Jos autoa ei ole merkitty yrityksen kirjanpitoon, voi yrittäjä vähentää ajamisesta aiheutuneet yrityksen toimintaan liittyvät kulut yrityksen kirjanpidossa. Jos kulut jäävät alle palkansaajan päivärahaa ja kilometrikorvausta vastaavan summan, voi yrittäjä tehdä verotuksessa lisävähennyksen, jolla tämä tasaantuu. Vaihtoehtona on myös, ettei autoilukuluja merkitä elinkeinotoiminnan tuloslaskelmaan, jolloin elinkeinonharjoittaja tekee palkansaajan päivärahaa ja kilometrikorvausta vastaavan lisävähennyksen omassa veroilmoituksessaan. Tarkempi Verohallinon ohje löytyy tästä linkistä. Auton käytön korvaaminen kannattaa käydä aina läpi kirjanpitäjäsi kanssa, niin ei tule yllätyksiä jälkikäteen.

Poistot käyttöomaisuudesta

Yrittäjä voi jaksottaa käyttöomaisuudesta, esimerkiksi koneista ja kalustosta, tehtävät vähennykset eri vuosille kirjanpitoon tehtävien poistojen avulla. Poiston enimmäismäärä on 25 % vuodessa (vuonna 2015).

Myös työtilan käytöstä aiheutuvat kulut voidaan vähentää verotuksessa. Jos yrittäjä työskentelee kodin ulkopuolella vuokratussa työtilassa, kirjataan vuokra yritystoiminnan kuluksi. Jos työtila puolestaan on oman asunnon yhteydessä,  vähennetään kulut joko todellisten kulujen tai työhuonevähennyksen mukaan. Tarkemmat ohjeet löydät Verohallinnon sivulta.     


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!