Y-tunnus yhdistykselle

Yhdistys tarvitsee y-tunnuksen, kun maksaa palkkaa. Miten y-tunnus haetaan? Katso ohjeet ja esimerkki täältä! palkkaus yhdistys

Yhdistys tarvitsee Y-tunnuksen, kun se alkaa maksaa palkkaa. Sitä käytetään työnantajan ilmoituksissa viranomaisille, mm. Verohallinnolle.

Mikä Y-tunnus?

Y-tunnus on yritys- ja yhteisötunnus, jolla viranomaiset tunnistavat yrityksen. Yhdistyksen pitää hakea Patentti- ja rekisterihallinnolta (PRH) Y-tunnus, jos se tekee ilmoituksia Verohallinnolle. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi:

  • Toimiminen työnantajana
  • ALV-verollinen toiminta

Y-tunnusta ei tarvita pankkitilin avaamista varten. Y-tunnus on muotoa 2554393-3, kansainvälisessä muodossa FI25543933.

Miten Y-tunnus haetaan?

Yhdistyksen pitää tehdä ilmoitus PRH:lle. Sitä ei voi tehdä sähköisesti, vaan perinteisellä paperilomakkeella, mutta se on yhdistykselle maksutonta.

  • Tunnus haetaan Y1-lomakkeella.
  • Lomakkeella ilmoitetaan ne rekisterit, joihin yhdistys haluaa liittyä
  • Ilmoitukseen liitetään kopiot yhdistyksen säännöistä, viimeisin toimintakertomus, viimeisin tulos ja tase. Perustettavalla yhdistyksellä riittää säännöt, perustamiskirja ja toimintasuunnitelma.

Työnantajana yhdistyksen pitää liittyä ainakin Verohallinnon ennakkoperintärekisteriin. Jos yhdistys maksaa säännöllisesti ja jatkuvasti palkkaa (esim. vakituinen työntekijä), niin pitää ilmoittautua myös työnantajarekisteriin.

Y1-lomake

Y-tunnusta haetaan Y1-lomakkeella. Lomakkeen alussa on yhteystiedot, täytä ne. Muista myös täyttää "lisätietoja antaa"-kohta ja allekirjoittaa ilmoitus, ne ovat sivulla 2. Allekirjoituksen voi tehdä hallituksen jäsen tai varajäsen. Jos yhdistyksen tietojen päivityksestä on aikaa, kannattaa tarkistaa nimet yhdistysrekisteristä (linkki alimpana).

Työnantajana tarvittavat rekisterit löytyvät Y1-lomakkeelta sivulta 3. Niihin rekisteröidytään laittamalla haluamanne rekisteröitymisen alkamispäivämäärät. Työnantajarekisteriin ei tarvitse ilmoittautua, jos yhdistys ei tosiaan maksa oikeasti säännöllisesti palkkaa, esim. vakituiselle työntekijälle jatkuvasti.

Y1-lomake

Esimerkki yhdistyksen ilmoituksestä löytyy tämän linkin takaa: (Y1-lomake, esimerkki). Sitä kannattaa käyttää mallina, kun täyttää ilmoitusta omalle yhdistykselleen.

Yhdistys voi tehdä ilmoituksen Y-tunnuksen saamiseksi jo ennen kuin se on merkitty yhdistysrekisteriin.

Lähetä lomake liitteineen turvapostipalvelun kautta täällä tai voit viedä sen itse PRH:n Helsingin Arkadiankadun palvelupisteeseen.

Y-tunnuksen voimassaolon voi tarkistaa YTJ:stä täältä. Y-tunnuksen saa noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä, mutta Verohallinnon rekisreiden päivittyminen voi viedö jopa useita viikkoja.

HUOM: Tee y-tunnuksen tilaaminen ja rekistereihin hakeutuminen hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkanmaksua. Verohallinnolla kestää helposti pari viikkoa ennakkoperintärekisteriin rekisteröinnin tekeminen ja ilman sitä maksut eivät välttämättä välity verottajan päässä oikein.

Katso-tunnukset

Kun yhdistyksellä on Y-tunnus, se voi myös ottaa käyttöön Katso-tunnukset. Niillä pääsee asioimaan viranomaisten palveluihin yhdistyksen puolesta. Työnantajana voi tarkistaa esim. työnantajailmoitusten ja -suoritusten historian Verohallinnon oma-aloitteisten verojen palvelusta OmaVerosta.

Yhdistysrekisteri ja YTJ

Yhdistykset rekisteröidään Yhdistysrekisteriin. Yhdistysrekisterissä yhdistys saa kuusinumeroisen yhdistysnumeron, joka on muotoa 123.123. Se on eri rekisteri, kuin PRH:n ylläpitämä Yritys- ja yhteisörekisteriin, YTJ, johon Y-tunnukselliset yritykset ja yhteisöt rekisteröidään. Rekistereitä ei automaattisesti päivitetä ristiin, joten Y-tunnuksen näkyminen YTJ:ssä ei välttämättä takaa, että yhdistys on rekisteröity Yhdistysrekisteriin.

Yhdistyksen kuulumisen Yhdistysrekisteriin voi tarkistaa täältä.

Yhdistysavain.fi

Yhdistykselle on tehty talouden, jäsenviestinnän ja jäsenrekisterin ylläpidossa auttavia palveluita. Kannattaa kokeilla Yhdistysavain.fi-palvelua. Sillä voi hoitaa jäsenrekisterin ja -viestinnän yhdestä paikasta. Myös Palkkaus.fi-palkanmaksu toimii sen kautta.

Yhdistysavain löytyy tämän linkin kautta.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!