TyEL, työntekijän eläke

Suomen eläkejärjestelmä koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta: kansan- ja takuueläke ja työeläke, Tyel.

Suomen eläkejärjestelmä koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta:

 1. Vähimmäisturva taataan kansan- ja takuueläkkeellä. Näitä eläkkeitä hallinnoi ja toimeenpanee Kela.

 2. Työeläke on vähimmäisturvaa täydentävä järjestelmä, jossa työntekijä kerää täydentävää tai sitä korvaavaa eläkettä tekemällä ansiotyötä tai toimimalla yrittäjänä.

Mikä on työeläke, TyEL?

TyEL on lyhenne työntekijän eläkelaista. Pääasiassa kaikki suomalaiset 17–67 vuotiaat työntekijät (v.2018) on vakuutettava TyELin mukaisesti. Suomen työeläkejärjestelmä on hajautettu eri eläkeyhtiöille, eläkekassoille ja eläkesäätiöille. Koko järjestelmää koordinoi Eläketurvakeskus ja valvovat Finanssivalvonta ja sosiaali- ja terveysministeriö. Työeläkevakuuttajilla on myös oma etujärjestö Työeläkevakuuttajat (TELA).

Työeläkeyhtiöt ovat ketä tahansa työnantajaa ja työntekijää palvelevia eläketoimijoita. Eläkekassat ja eläkesäätiöt taas ovat tiettyjen yksittäisten työnantajien tai ammattialojen perustamia omia eläkevakuutuslaitoksia, jotka on tarkoitettu juuri kyseisen konsernin tai samaan toimialaan kuuluvien yritysten työntekijöiden vakuuttamiseen.

Noin neljäsosa kullakin hetkellä kerätyistä työeläkemaksuista rahastoidaan tulevaisuutta varten maksut maksaneen työntekijän eläkkeen maksamiseen. Loput kolme neljäsosaa käytetään tällä hetkellä maksettavien eläkkeiden maksamiseen.

Työeläkemaksujen maksaminen kuuluu lain mukaan sekä työnantajalle, että työntekijälle. Työntekijän osuus TyEL-maksusta pidätetään palkanmaksun yhteydessä. Työnantaja maksaa TyEL-maksun kokonaisuudessaan työeläkevakuutusyhtiölle.

Yrittäjille ja joillekin erityisaloille on omat eläkejärjestelmänsä (esimerkiksi yrittäjien YEL tai maatalousyrittäjien MyEL). Tässä kirjoituksessa keskitytään TyELiin.

Työeläkkeen kertyminen

Työeläkeotteella on tiedot kaikista tähän mennessä eläkettä kartuttaneista ansioistasi. Tuleva eläkkeesi pohjautuu otteen tietoihin. Työeläkeote onkin vähän kuin veroilmoitus – tiedot kannattaa tarkistaa vuosittain.

Työeläkeotteelta näet kätevästi verkosta myös työhistoriasi.

Työeläkeote ei kerro tulevaa lopullista eläkettäsi. Mitä enemmän työvuosia on edessä, sitä enemmän eläkettä ehtii vielä kertyä. Jos olet jäämässä eläkkeelle lähivuosina, antaa ote suuntaa jo vahvemmin.

Vakuuttamisvelvollisuus

TyELin mukaan on vakuutettava kaikki sellaiset työsuhteet (vuonna 2018), joissa

 • Työntekijä on 17 – 67 vuotias.
 • Työntekijän ansiot ovat samalta työnantajalta vähintään 58,27 euroa kuukaudessa.

Vakuuttamisvelvollisuus alkaa seuraavan kuukauden alusta, kun työntekijä on täyttänyt 17 vuotta. Vakuuttamisen yläikäraja määräytyy syntymävuoden mukaan seuraavasti:

 • 68 vuotta, vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneet
 • 69 vuotta, vuosina 1958-1961 syntyneet
 • 70 vuotta, vuosina 1962 ja sen jälkeen syntyneet .

Ansioita laskettaessa otetaan huomioon kaikki työntekijän samalle työnantajalle tekemät työt. Jos työntekijän saama bruttopalkka samalta työnantajalta on vähemmän kuin em. euromääräinen raja kuukaudessa, ei työsuhdetta ole pakko vakuuttaa. Tällöinkin työnantaja voi vakuuttaa työsuhteen halutessaan.

Kaikki Suomessa tehtävä työ vakuutetaan Suomessa. Poikkeuksena ovat ainoastaan työntekijät, jotka työskentelevät lähetettynä työntekijänä tai useammassa maassa ja joiden työeläke hoidetaan ja maksetaan ulkomaiden järjestelmien mukaisesti.

TyEL-maksujen suuruus

Eläkejärjestelmään sijoitetut varat

TyEL-maksu on yrityksen (sopimustyönantajan) tapauksissa lupulta n. 25 % maksetusta bruttopalkasta. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vuosittain TyEL-maksun suuruuden.

TyEL-maksua maksavat sekä työnantaja että työntekijä. Työntekijän TyEL-maksu on palkasta (vuonna 2018) seuraava:

 • 17 – 52 vuotiaat 6,35 %.
 • 53 – 62 vuotiaat 7,85 %
 • 63 – 67 vuotiaat 6,35 %

Työnantaja maksaa loput TyEL-maksusta. Alle 53-vuotiaan työntekijän kohdalla tämä tarkoittaa 18,95 % bruttopalkasta (25,30 % - 6,35 % = 18,95 %), joka tulee työnantajalle maksettavaksi bruttopalkan päälle osana työnantajan sivukuluja. Työntekijä maksaa oman osuutensa siten, että työnantaja pidättää työntekijän palkasta edellä mainittujen prosenttien verran työeläkemaksun maksamista varten. Työnantaja tilittää tämän osan työnantajan sivukuluja maksaessaan valitsemalleen työeläkeyhtiölle.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

TyEL-sopimuksen tekeminen

Työnantaja voi olla joko tilapäinen työnantaja tai sopimustyönantaja. Tilapäisen työnantajan ei tarvitse tehdä erikseen sopimusta työeläkeyhtiön kanssa.

 1. Jos työnantaja maksaa palkkaa jatkuvasti, on työnantajan otettava TyEL-sopimusvakuutus.

 2. Työnantaja, joka maksaa palkkaa tilapäisesti, voi hoitaa työntekijänsä vakuuttamisen tilapäisen työnantajan ansioilmoituksella.

Parhaiten tietoa työeläkesopimuksen tekemisestä ja TyEL-maksujen tilittämisestä saa suoraan eläkeyhtiöiltä. Palkkaus.fi:n kumppani työeläkevakuuttamisessa on työeläkeyhtiö Varma.

Palkkaus.fi:n kautta voit ottaa työeläkevakuutuksen Varmalta. Tee käyttäjätunnus ja saat kaiken tarvitsemasi suoraan Palkkaus.fi:stä!

Lisää aiheesta

Työeläkeyhtiö Varma

Työnantajan velvollisuudet, tarkista täältä viimeisimmät TyEL-prosentit

Näin Palkkaus.fi toimii, hoida palkat helposti!

Palkkaus.fi yritykselle tai yhteisölle

Työeläkevakuuttajien etujärjestö TELA


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!