TUPAS-tunnistus

Mikä on TUPAS-tunnistus ja mihin sitä käytetään? tupas palkkaus

Suomessa verkossa pankki- ja maksuaisioita hoitava kohtaa TUPAS-tunnistuksen.

Mikä on TUPAS?

TUPAS eli "Tunnistuspalvelu Standardi" tarkoittaa verkkopankkitunnuksia. Se on pankkien kehittämä tunnistautumisjärjestelmä, joka on yleisesti käytössä verkkopankeissa sekä muissa sähköistä tunnistusta vaativissa palveluissa. Tunnistus perustuu kertakäyttöisiin salasanoihin, joiden muoto ja jakelutapa riippuu pankista. Henkilön ensitunnistus tehdään virallisesta tunnisteesta, kuten passista tai henkilökortista, verkkopankkisopimusta solmittaessa. Näin taataan, että tunnistautuminen on turvallista ja henkilö on se, joka hän väittää olevansa.

Perinteisesti salasanat on toimitettu paperilistana, josta niitä käytön jälkeen yliviivataan tai tunnistus pyytää niitä satunnaisesti. Nykyään tarjolla on myös entistä enemmän mobiilipalveluita, jolloin tunnistautuminen on kokonaan sähköisessä muodossa.

TUPAS-tunnistus on Suomen yleisin tunnistusjärjestelmä, sillä lähes jokaisella täysi-ikäisellä suomalaisella on käytössään verkkopankkitunnukset. Julkishallinnon palveluihin kirjaudutaan käytännössä myös aina pankkitunnuksilla, sillä muut mahdollisuudet, kuten sähköinen henkilökortti, eivät ole yleistyneet. 

Pankkitunnukset eivät kuitenkaan sinällään käy varmenteesta, joten niitä ei voi sellaisenaan käyttää sähköisiin allekirjoituksiin tai vaikkapa äänestämiseen. Sähköisen varmenteen voi yhdistää sirulliseen henkilökorttiin (tarvitaan kortinlukija). Lisäksi suurimpien suomalaisten operaattoreiden puhelinliittymiin voi liittää mobiilivarmenteen.   

Palkkaus.fi käyttää Visman Onnistuu.fi-palvelua palvelun valtakirjan allekirjoittamiseen.

Kansallinen palveluarkkitehtuuri

Kesäkuussa 2016 eduskunta hyväksyi lain kansallisen palveluarkkitehtuurin (KaPA) edistämisestä. Sen tavoitteena on ajaa digitaalisten palvelujen infrastruktuurin yhdenmukaistamista mm. tunnustautumisen osalta sekä tarkentaa nykyisten sähköisen asioinnin tukipalveluiden tuotantovastuita palveluarkkitehtuurin mukaisiksi.

Tämä tarkoittaa, että joskus tulevaisuudessa julkiset tahot pyrkivät olemaan vähemmän riippuvaisia pankkien tarjoamista tunnistuspalveluista, jolloin TUPAS-tunnistus mahdollisesti korvautuu toisella tunnistautumismenetelmällä. Palveluväylän kautta myös yksityiset internet-palvelut voivat käyttää julkisia tietovarantoja ja kansalainen voi valtuuttaa ne hoitamaan asioita puolestaan.

Myös Palkkaus.fi on mukana kansallisen palveluarkkitehtuurin kehittämisessä ja tulemme olemaan mukana tarjoamassa Palkkaus.fi:n palvelut myös palveluväylän kautta.   


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!