Pakolaisen tai turvapaikanhakijan palkkaaminen

Mitä työnantajan pitää tietää, kun on palkkaamassa pakolaista tai turvapaikanhakijaa? Lue käytännön ohje!

Maahanmuuttajan tai pakolaisen palkkaaminen

Mitä pitää tietää, kun on palkkaamassa pakolaista tai maahanmuuttajaa Suomessa? Tässä kerrotaan, miten maahanmuutto tapahtuu ja mitä työnantajan tulee tietää. Itse työn tekeminen ja palkanmaksu eivät eroa oikeastaan mitenkään, mutta työn tekemiseen ja oleskeluun Suomessa liittyy lupa-asioita, joista on hyvä tietää.

Pakolainen, turvapaikka, oleskelulupa?

Lainsäädäntöä ja erilaisia perusteita tulla maahan on lukuisia. Yleistäen on 3 tapaa tulla Suomeen:

  • Hakea oleskelulupaa eri perustein
  • Hakea turvapaikkaa
  • Hakea kansalaisuutta

Jos henkilölle myönnetään kansalaisuus, niin silloin hän tietysti on oikeutettu oleskeluun maassa. Muuten oleskelulupaa voi hakea erilaisin perustein, yksi tyypillinen on työn perusteella. Tämä tehdään usein esim. yrityksen palkatessa toisesta maasta työntekijän tai henkilön tullessa töihin yritykseen Suomessa. Tällöin yleensä lupa-asiat laitetaan vireille lähtömaassa esim. Suomen edustustosta käsin, ennen kuin henkilö tulee Suomeen.

Turvapaikkaa haetaan perustuen tarpeeseen saada kansainvälistä suojelua. Sillä tarkoitetaan pakolaisasemaa, toissijaista suojelua ja humanitaarista suojelua. Tällöin henkilö hakee turvapaikkaa Suomesta. Sen voi tehdä vain saapumalla rajalle, sitä ei voi tehdä Suomen ulkopuolelta. Maahanmuuttovirasto määrittelee, onko turvapaikanhakija pakolainen hänen hakemuksensa perusteella. Myös kiintiöpakolaiset saavat pakolaisaseman. Turvapaikasta Suomessa löytyy lisää tietoa Maahanmuuttoviraston sivuilta tämän linkin kautta.

Tässä ohjeessa keskitytään turvapaikanhakijan työntekoon Suomessa.

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus

Turvapaikkaa hakevalla on oikeus tehdä työtä, kun hakemuksen jättämisestä on kulunut 3 kuukautta (jos hänellä on voimassaoleva matkustusasiakirja, muussa tapauksessa 6 kuukautta).

1. Kun tulee Suomeen, tehdään turvapaikkahakemus 
2. Verokortti verotoimistosta
3. Oikeuden tehdä työtä saa: 3 tai 6 kk:n kuluttua
4. Voi alkaa tehdä töitä!

Turvapaikan hakijan oikeudesta tehdä työtä kerrotaan Maahanmuuttoviraston sivuilla tarkemmin tämän linkin kautta. Sieltä löytyy myös ohjeet työntekijälle eri kielillä, mm. englanniksi ja arabiaksi.

Työnantaja ei saa palkata henkilöä, jolla ei ole työnteko-oikeutta, joten työntekijältä kannattaa varmistaa, onko hän saanut työluvan. Työnantaja voi myös tarkistaa oikeuden itse soittamalla Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon: 0295 419 627.


perhe

Maksa palkkaa lastenhoitajalle laillisesti ja edullisesti. Se on helppoa Palkkaus.fi palvelulla!

Näin Palkkaus.fi toimii

Verokortti

Verokortin pakolainen tai turvapaikanhakija saa paikallisesta verotoimistosta ja siinä on kaikki tarpeellinen tieto palkanmaksua varten. Jos hänellä ei vielä ole suomalaista henkilötunnusta, niin verottaja luo verokorttia varten henkilötunnuksen, jota voi käyttää palkanmaksussa.

Pankkitilin avaaminen

Pankkitilin avaaminen voi olla pakolaiselle vaikeaa. Jos hänen henkilöllisyyttään ei ole pystytty varmistamaan luotettavasti, niin edes myönnetty muukalaispassi ei anna pankille oikeutta avata tiliä. Vasta kun henkilöllisyys on tarkistettu luotettavasti, ja se käy ilmi henkilöllisyystodistuksesta, voi pankki avata tilin.

Henkilöllisyyden todentamiseen riittää henkilön oman maan passi, josta poliisi voi tarvittaessa toimittaa oikeaksi todistetun kopion. Pankkitilin avaaminen ei siis edellytä oleskelulupaa.

Tämä asia voi muuttua tulevaisuudessa helpommaksi, mutta tälle hetkellä säädökset ovat edellä kuvatun kaltaiset. Tulevista lainsäädännön muutoksista on kerrottu lisää täällä.

Oikea palkka?

Suomessa ei ole erikseen laissa minimipalkkaa. Monilla aloilla on yleissitova työehtosopimus, joka sitoo kaikki työnantajia, myös työnantajaliittoihin kuulumattomia ja kotitalouksia. Laissa todetaan, että työstä pitää maksaa "tavanomainen ja kohtuullinen palkka". Käytännössä ammattilainen osaa yleensä aina kertoa oikean palkkatason ja monilla aloilla on käytössä myös työehtosopimuksista tulevia palkkataulukoita, jotka ottavat huomioon tehtävän työn ja tekijän kokemuksen. Nämä samat vaatimukset koskevat myös turvapaikanhakijan tekemää työtä.

Palkanmaksu

Palkka pitää lain mukaan maksaa lähtökohtaisesti työntekijän tilille. Tämä on tietysti tavallisin tapa Suomessa. Pakottavista syistä voidaan kuitenkin nettopalkka maksaa käteisellä. Pakolaisella ei välttämättä ole vielä pankkitiliä Suomessa (ks. edellä), joten silloin työnantaja voi maksaa nettopalkan käteisellä. Muut velvoitteet (ennakonpidätys, TyEL jne.) pitää tietysti tällöinkin hoitaa normaalisti.

Helpoimmin palkanmaksu onnistuu Palkkaus.fi-palvelulla, jolla voit maksaa palkan sivukuluineen yhdellä verkkopankkimaksulla. Jos työntekijällä ei ole vielä tiliä, niin käteisellä maksettu nettopalkka merkitään palkkalaskelmaan kokonaan palkkaennakkona.

Palkkaus.fi hoitaa kaikki työnantajan ilmoitukset ja maksut eteenpäin automaattisesti puolestasi, myös työeläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut hoituvat.


perhe

Maksa palkkaa lastenhoitajalle laillisesti ja edullisesti. Se on helppoa Palkkaus.fi palvelulla!

Näin Palkkaus.fi toimii

Ajokortti ja ajo-oikeus Suomessa

EU- tai ETA-valtiossa myönnetty ajokortti sekä Pohjoismaissa annettu väliaikainen ajokortti oikeuttavat kelpoisuutensa rajoissa kuljettamaan sellaista ajoneuvoa, jonka luokkaa vastaava tunnus kuuluu ajokorttiin. Kuljettajan on myös oltava 18 vuotta täyttänyt.

Geneven tai Wienin tieliikennesopimusvaltioissa annetun ajokortin voi Suomessa vakinaisesti asuva henkilö vaihtaa hakemuksesta A1-, A2-, A- ja B-luokan ajokorttiin ilman uutta kuljettajantutkintoa. Lista valtioista löytyy Poliisin sivuilta täältä (mm. Iran ja Syyria).

Puhelimen käyttäminen

Työnantajana sinun on hyvä tietää, että kuka vain voi ostaa puhelimeensa tai internet-laitteeseensa prepaid-liittymän, joka on helpoin tapa pakolaiselle tai turvapaikanhakijalle käyttää puhelintaan Suomessa. Varsinaisen liittymäsopimuksen tekeminen ilman luottohistoriaa Suomessa edellyttää satojen eurojen takuumaksua ja voi olla pakolaiselle siksi hankalaa.

Vaikutus tukiin

Turvapaikanhakija voi saada vastaanottorahaa, joka on tarveharkintaista. Kelan tukiin turvapaikanhakijat eivät ole oikeutettuja. Kun tekee työtä, niin sitä voidaan alentaa. Työtulosta maksetaan myös normaalit verot. Tästä asiasta kannattaa työntekijän kysyä itse lisää vastaanottokeskuksestaan tai suoraan Maahanmuuttovirastosta.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!