Kotitalouden palkanmaksu: mitä jokaisen tulee tietää?

Yksityishenkilön palkanmaksu toimii monelta osin täysin samalla tavalla kuin jos maksajana olisi yritys, yhdistys tai muu suurempi työnantaja. Ainoastaan jos vuodessa yhteensä maksettavat summat ovat pieniä, välttyy yksityishenkilö joiltakin velvollisuuksilta.

Palkkaa voivat maksaa yritysten lisäksi tietysti myös yksityishenkilöt ja kotitaloudet. Yksityishenkilön tekemä palkamaksu toimii monelta osin täysin samalla tavalla, kuin jos maksajana olisi yritys, yhdistys tai muu suurempi työnantaja. Ainoastaan jos vuodessa yhteensä maksettavat summat ovat pieniä, välttyy yksityishenkilö joiltakin velvollisuuksilta.

Käytännössä eri velvollisuuksista saa helpoiten kuvan tutustumalla Palkkaus.fi sivukululaskuriin, jolla voi kokeilla miten eri palkkasummat ja esimerkiksi työntekijän ikä vaikuttavat eri maksuihin ja velvollisuuksiin. Alla avattu eri velvollisuudet vielä erikseen.

Vakuutukset: TyEL, TVR ja tapaturmavakuutus

Kotitalouden on otettava työntekijälle työeläkevakuutus, työttömyysvakuutus ja tapaturmavakuutus täysin samojen ehtojen puitteissa kuin kenen tahansa muunkin työnantajan. Lyhyesti työnantajan on otettava tapaturmavakuutusteettää vuodessa töitä yli 12 työpäivää tai työsuhde on vakituinen. TyEL-maksu on maksettava niiden työntekijöiden palkasta, joiden kuukausiansiot ovat yli 57,10 euroa kuukaudessa (vuonna 2015). Lisäksi on hoidettava TVR-maksu, tietyn ikäisen työntekijän kohdalla.

Alle on taulukkoon kerätty eri velvollisuudet ja palkkasummat, jotka kotitalouden palkanmaksussa ovat mahdollisia.

Palkan maksaminen


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Palkka enintään 1500 euroa vuodessa: kotitalouksien huojennus

Jos yhdelle työntekijälle maksetaan palkkaa enintään 1500 euroa vuodessa yhteensä, kotitalous voi hyödyntää kotitalouksien huojennusta. Tällä yksityinen ihminen välttyy ennakonpidätyksen ja työnantajan sosiaaliturvamaksujen maksamiselta. Suosittelemme, että käytät aina ennakonpidätystä, jos maksat vähintään satoja eroja. Tällöin työntekijäsi välttyy jälkiveroilta. Tästä kannattaa ainakin keskustella työntekijän kanssa.

Jos palkkaa maksetaan samalle työntekijälle alle 200 euroa vuodessa, ei kotitalouden tarvitse tehdä vuosi-ilmoitusta verottajalle.

Palkka enemmän kuin 1500 euroa vuodessa: kaikki velvollisuudet

Jos yhdelle työntekijälle maksetaan enemmän kuin 1500 euroa vuodessa, tulee myös kotitalouden hoitaa kaikki työnantajan velvollisuudet tavalliseen tapaan. Tässä tapauksessa on tehtävä myös vuosittainen ilmoitus verottajalle ja kuukausittainen kausiveroilmoitus. Jos yhdelle työntekijällesi maksamasi palkkasumma ylittää 1500 euroa vuoden aikana, silloin työnantajan sotu-maksu pitää tilittää koko summasta, myös aikaisemmasta 1500 euron palkkasummasta.

Olemme tehneet sivukuluvelvollisuuksia havainnollistavan laskurin (vuosi 2015), jolla voi kokeilla miten eri palkkasummat ja esimerkiksi työntekijän ikä vaikuttavat eri maksuihin ja velvollisuuksiin. Laskuri löytyy tästä linkistä.


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

"Nyt maksan palkat helposti ja kirjanpitäjä saa tarvisemansa raportit.”
Yrittäjä Janne Siik, Maex Oy

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Espoo

Rekisteröidy ilmaiseksi


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi


Ilmainen palkkalaskuri

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki yrityksen palkanmaksuun liittyvä yhdellä verkkopankkimaksulla!

Aloita heti!

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Kerro meistä kaverillesi