Kesätyöntekijän palkkaaminen

Kesätyöntekijää palkkaamassa, mitä pitää tietää? Lue ohje täältä! palkkaus kesätyö yrittäjät

Kesällä tarvitaan usein lisäapua ja yritykseen halutaan palkata kesätyöntekijä. Tässä käydään läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon.

Ensimmäiseksi pitää tietysti tietää, mihin työhön tekijää tarvitaan, jotta osaat etsiä työntekijän ja saat oikeanlaisia hakemuksia. Kannattaa myös miettiä, miten kesätyöntekijä saadaan helposti sopeutumaan firmaan ja autetaan häntä tekemään työ hyvin. Usein palkataan opiskelijoita tai muita nuoria, ja siksi he kaipaavat usein tavallista enemmän ohjausta ja apua työn aloituksessa.

Jos palkkaat ensimmäistä työntekijää, niin kannattaa lukea ohjeemme yrittäjälle täältä.

Toisaalta voit saada kesätyöntekijästä hyvän tekijän pidemmäksi aikaa ja kesätyö voi toimia hyvänä johdatuskurssina yritykseen ja alaan. Opiskelijat haluavat usein tehdä osa-aikaisesti töitä myös lukukausien aikana ja kesätyöntekijäsi ovat tietysti hyviä kandidaatteja pysyviksi työntekijöiksi, kun kokemusta kertyy. Kesätyöntekijät myös luovat kuvaa yrityksestäsi työnantajana, siksi kannattaa panostaa siihen, että he saavat hyvän kokemuksen ja yrityksesi maine hyvänä työnantajana vahvistuu.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Työntekijän löytäminen

Työntekijää kannattaa etsiä laittamalla ilmoitukset oman alan kannalta sopivaan mediaan: nettiportaalit, LinkedIn, yliopistojen omat rekrykanavat jne. Kirjoita napakka kuvaus työstä ja siitä, mitä osaamista etsit. Ilmoitus kannattaa jakaa kaikissa sosiaalisen median kanavissa myös itse.

Kannattaa hyödyntää aina etsiä myös yrityksen omien työntekijöiden verkostot: pyytää työntekijöitä jakamaan kesätyöilmoitusta omissa verkostoissaan. Työntekijän löytämisestä on kirjoitettu enemmän täällä.

Työsuhde ja työsopimus

Aina kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus, jossa sovitaan työehdoista ja palkasta. Näin varmistetaan, että osapuolet ovat varmasti ymmärtäneet, mitä ollaan tekemässä ja millä ehdoilla. Varsinkin nuorten työntekijöiden kanssa on hyvä käydä tarkemmin läpi työhön ja palkkaan liittyvät velvollisuudet ja asiat, koska heillä ei ole vielä aikaisempaa kokemusta työelämästä. Aivan perusasiat kuten verokortti voivat olla nuorelle aivan uusia asioita. Huomaathan, että sovittu työaika sitoo myös yritystä. Eli sovittu työvuoro pitää, vaikka esim. sateen vuoksi sinä päivänä ei asiakkaita juuri olisikaan.

Jos palkkaat suomalaiset työntekijän, niin palkanmaksua varten tarvitaan vain verokortti. Kun palkkaa EU- ja ETA-kansalaisen, homma on periaatteessa ihan samanlaista kuin suomalaisen, työntekijä saa verokortin menemällä verotoimistoon. Muualta tulevien pitää varmistua työluvasta: ulkomaisen työntekijän palkkaamisesta on ohje täällä.

Työsopimuksesta löytyy ohje ja valmis pohja täältä.

Työnantajan velvoitteista voit lukea tämän linkin kautta.

Työntekijän kannattaa lukea omista velvollisuuksistaan työsuhteessa tämän linkin kautta.

Paljonko palkkaa?

Suomessa ei ole yksikäsitteistä minimipalkkaa. Kesätöissä on usein nuori tai opiskelija, jolla ei vielä ole työhön vaadittavaa muodollista pätevyyttä, vaan hän on enemmän harjoittelijana alalla. Työntekijäliitoilla voi olla suosituksia kesätyöntekijän palkoista, mm. Akavan liitoilla on sellaisia ohjeita opiskelijoille, mm. Tekniikan akateemisten suositukset. TESeissä voi myös olla harjoittelijoiden palkoista ohjeita, kuten mm. Rakennusalalla.

Tarkemmin laista ja oikeasta palkkatasosta tässä artikkelissa.

Alaikäisen palkkaaminen

Kesätöihin palkataan usein myös alaikäisiä ja silloin pitää ottaa huomioon joitakin rajoitteita. Alle 13-vuotiaat eivät käytännössä saa tehdä työtä ja 13–14-vuotiailla on työn tekemiseen paljon rajoitteita.

Yli 15-vuotiaat nuoret toimivat työajan suhteen aikuisten ehdoilla. Myös ylitöiden tekeminen on sallittua. Alle 15-vuotiaiden työaika saa olla enintään seitsemän tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä. Kouluaikana tehtävän työn työaikaa säännellään vielä erikseen.

Alaikäisen palkkaamisesta on Palkkaus.fi:n ABC:ssä pidempi ohje täällä.

Palkanlaskenta

Palkanmaksu ei ero kesätyöntekijän tapauksessa normaalista palkanmaksusta. Kaikki samat erät ja asiat pitää ottaa huomioon. Nuorilla voi olla käytössä portaikkoverokortti, mutta muuten homma toimii ihan kuten vanhemmillakin työntekijöillä.

Nuoren kanssa kannattaa käydä palkkalaskelma läpi yhdessä, koska usein kesätyö on ensimmäisiä työpaikkoja ja työntekijä ei oikein tiedä, mitä kaikkea palkkalaskelma sisältää ja miksi.

Ohje palkanmaksusta työntekijälle löytyy täältä. Kun maksat palkan Palkkaus.fi-palvelulla, niin sinun ei tarvitse huolehtia itse mistään tilityksistä eikä maksuista, vaan kaikki hoituu automaattisesti.

Palkkalaskelmasta lisää Palkkaus.fi ABC:ssa täällä. Se on työntekijällekin hyödyllistä luettavaa.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja palkkaa.
Maksa palkka helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Työterveys ja työsuojelu

Pienissä yrityksissä kesätyöntekijä saattaa olla ensimmäinen palkallinen työntekijä, jolloin työterveyshuolto tulee hoidettavaksi. Jos käytät palkanmaksuun Palkkaus.fi-palvelua, työterveyshuolto on helpoin hankkia sen kautta.

Yrityksen työterveyshuollosta ja lakisääteisestä velvollisuudesta on ohje täällä

Kesätyön päättyminen

Kun määräaikainen kesätyö päättyy, pitää hoitaa tietyt asiat kuntoon. Viimeistä palkkaa kutsutaan lopputiliksi tai loppupalkaksi. Siinä maksetaan viimeisen palkan lisäksi kertyneet lomapäivät, mahdollisen TESin mukaiset lomarahat ja mahdolliset vielä maksamattomat päivärahat jne.

Kesätyöläinen haluaa usein työtodistuksen, jotta voi käyttää sitä hakiessaan tulevia töitä. Työtodistuksen kirjoittamisesta ja sisällöstä löytyy ohje täältä.

Palkkaus.fi-palvelu

Palkkaus.fi on palvellut kotitalouksia jo yli vuoden ja avasimme palvelun juuri myös yrityksille, kaikille joilla on y-tunnus. Palkkaus.fi tekee palkanmaksusta yhtä helppoa kuin verkkokaupasta ostamisesta. Kaikki helposti yhdellä verkkopankkimaksulla, nopeasti ja ilman opettelua.

Palkkaus.fi:n kehityksessä olemme sovittaneet kaikki erilliset lakisääteiset vaatimukset yhteen palveluun niin, että niistä ei tarvitse erikseen huolehtia, että koko palkanmaksu velvoitteineen onnistuu kerralla yhdellä verkkopankkimaksulla. Palvelu myös puhuu ihmisten kieltä, eikä käyttäjän tarvitse opetella palkanlaskennan tai viranomaisten terminologiaa.

Palkkaus.fi-palvelun palvelumaksu on neljästä kymmeneen euroa (sis. ALV 24%) palkanmaksua kohti. Työntekijälle palvelu on aina maksuton.


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!