Yli 720 syytä perustaa Palkkaus.fi-palvelu

Jukka Kiiskinen Palkkaus.fi:stä kertoo palvelun taustoista ja mitä tarkoittaa luku 720 palkkaamisen byrokratiassa. Lue lisää!

Keskiviikko 13.8.2014 oli hieno päivä! Noin 2 vuotta sitten syntynyt ajatus turhan byrokratian kampittamisesta ja yksityisen palkkaamisen helpottamisesta näki päivänvalon uuden palvelun muodossa, kun Palkkaus.fi avattiin kaikille! Yksityiset henkilöt voivat vihdoinkin palkata helposti ja edullisesti esimerkiksi siivoojan, lastenhoitajan tai remonttimiehen.

Nyt kun palvelumme on livenä, on myös hieno nähdä, että turhasta byrokratiasta ja tarpeettomista säädöksistä puhutaan mediassa kenties enemmän kuin koskaan ennen. Toki tähän aktiivisuuteen vaikuttaa Suomen taloudellisen tilanteen heikot näkymät, jolloin korostuu tarve tehdä asioita järkevästi ja tehokkaasti.

Olemassa olevien prosessien muuttaminen, monimutkaisten asioiden järkevöittäminen ja byrokratian piilottaminen ei tosin ole aivan helppo juttu. Yksityisen palkkaamisen osalta me olemme kuitenkin tehneet parhaamme helpottaaksemme tavallisen ihmisen elämää loputtomalta tuntuvassa sääntöviidakossa. Mielenkiinnolla odotammekin seuraavien viikkojen aikana palautetta siitä, olemmeko tehtävässämme onnistuneet, eli mahdollistamaan palvelumme sloganin ”Palkkaa ilman byrokratiaa”.

Tässä yksi esimerkki yksityisen palkkaamisen kiemuroista (lue: hulluudesta). Viime keväänä palvelun teknisestä kehityksestä vastaava Olli Perttilä suunnitteli käyttöliittymää, jolla sivukulujen laskeminen ja niihin liittyvien velvoitteiden käsittely olisi helppoa, niin työnantajan kuin työntekijänkin näkökulmasta. Tuloksena oli matriisi, jossa on 720 vaihtoehtoa. Kyllä, kuulit aivan oikein. Meillä on Suomessa 720 variaatiota työnantajan sivukulujen määräytymiselle! Toki palkkaamiseen Suomessa liittyy paljon muitakin velvollisuuksia kuin sivukuluihin liittyvät velvollisuudet, mutta erittäin hyvä kysymys on, että tarvitaanko meillä todellakin nämä kaikki 720 variaatiota? Mielestäni ei tarvita.

Tähän aiheeseen ja moniin muihinkin voi tutustua tarkemmin sivuillamme, sillä olemme kasanneet sinne myös osion ”Palkkaus ABC”, josta löytyy käytännössä kaikki tieto, mitä yksityiseen palkkaamiseen liittyy. Kuinkakohan moni laillisesti työntekijän palkannut suomalainen on esittänyt kysymyksen: ”Kertokaa mitä minun tulee tehdä?”, käytettyään tuntikaupalla aikaa etsiessään tietoa palkkaamisesta ja lakisääteisistä velvollisuuksista. Ja kuinkakohan moni päätyi lopulta maksamaan pimeänä, kun tiedon kalastelu tuntui loputtomalta? Juuri tämä samainen kysymys sai meidät kasaamaan ”Palkkaus ABC:n” niille, jotka haluavat tietää aiheesta enemmän.

Vaikka Palkkaus.fi on nyt avattu, niin olemme kuitenkin vasta taipaleemme alkumetreillä ja tiimillämme on tonneittain ajatuksia seuraavista parannuksista sekä toiminnallisuuksista, joita haluamme tuoda osaksi palvelua. Matkan jatkuessa eteenpäin toimintaamme ohjaa missio: Tehdä Suomesta maa, jossa kuka tahansa voi olla työntekijä tai työnantaja! Missiostamme ja sen merkityksestä tulemme kertomaan lisää lähiaikoina toisessa kirjoituksessa.

Tässä vaiheessa toivotan kaikki tervetulleiksi käyttämään ja kokeilemaan palveluamme. Olisi hienoa, jos voisit antaa palvelustamme palautetta, on se sitten ruusuja tai risuja, jotta voimme viedä kehitystä oikeaan suuntaan.

Ja viimeisenä nöyrä pyyntö kaikille tutuille, ystäville ja tuntemattomillekin, jos satutte tämän lukemaan. Jos tämä palvelu on mielestäsi puskaradion arvoinen, niin arvostaisimme suuresti, jos voisit kertoa siitä eteenpäin. Suuri kiitos siitä!

Virallinen osuus Jukasta

Jukka Kiiskinen (1975), KTM, on yrityksen osakas ja hallituksen puheenjohtaja. Jukka on ollut yrittäjä vuodesta 2011 ja sitä ennen hän vastasi 4 vuotta Keski-Euroopassa Nokian palveluliiketoimintojen myynnistä 14 maassa. Sitä ennen Jukka toimi useissa kansainvälisen myynnin ja markkinoinnin tehtävissä niin Suomessa kuin ulkomailla.