Kevytyrittäjä on yrittäjä

Kevytyrittäjä on yrittäjä. Katso, mitä pitää ottaa huomioon, ettei tule yllätyksiä! palkkaus kevytyrittäjyys työelämä

Monet palvelut tarjoavat "kevytyrittäjyyttä". Se tarkoittaa, että voit lähettää tekemästäsi työstä työn tilaajalle laskun, vaikka sinulla ei olisikaan omaa yritystä (y-tunnusta). Yrittäminen on paras vaihtoehto, kun myy omaa työtään jatkuvasti ja täyspäiväisesti. Muussa tapauksessa kannattaa miettiä, miten korvaus työstä kannattaa ottaa, ettei tule yllätyksiä.

Palvelut mainostavat itseään helppoina tapoina laskuttaa työstä. Kun käytät niitä, sinusta tulee oikeasti yrittäjä. Ei ole olemassa mitään "kevytversiota" yrittämisestä.

Työttömyysturva

Työstäsi ei kevytyrittäjäpalveluissa makseta työttömyysvakuutusmaksua (TVR). Sinusta tulee työttömyysturvan silmissä yrittäjä, etkä ole enää oikeutettu esim. ansiosidonnaiseen turvaan työttömyyden sattuessa. Olemassa oleva jäsenyys voi osassa kassoista säilyä, mutta työssäoloaikaa yrittäjätyö ei silti kerrytä.

Et myöskään voi enää liittyä työntekijöiden työttömyyskassojen jäseneksi, vaan sinun pitäisi liittyä yrittäjien työttömyyskassaan.

Eläke

Työeläkettä (TyEL) maksetaan palkkatyössä saaduista palkoista, mutta yrittäjänä sinun pitää maksaa eläkevakuutuksesi itse, yrittäjän eläkkeenä (YEL). Kevytyrittäjäpalveluissa joudut itse huolehtimaan eläkkeestäsi, tosin kuin työntekijänä, jolloin työnantajasi hoitaa TyEL-eläkemaksut puolestasi ja maksaa myös suurimman osan eläkemaksusta.

Esimerkiksi Ukko.if:n ja Eezy.fi:n kautta tehdystä työstä maksat YEL-eläkettä. Olet yrittäjä kuten kuka tahansa varsinaista yritystä pyörittävä.

ALV:n hyvittäminen omista ostoista

Kun toimit yrittäjänä oman yrityksen kautta, perit laskujen osana asiakkailta arvonlisäveron (ALV). Yrityksesi tilittää kerätyt verot säännöllisesti Verohallinnolle.

Kun ostat yrityksellesi tavaraa tai palveluita, niiden osalta et maksa ALV:tä. Tilität myynnin ja ostojen ALV-erotuksen Verohallinnolle, tai saat ALV-palautusta, jos myyntiä ei jossain kuussa ole.

Tämä etu jää saamatta, jos teet "kevytyrittänä" töitä laajamittaisemmin ilman omaa yritystä, mutta tarvitset työssä työkaluja, tietokoneita, puhelimia, SIM-kortteja tms.

Case: Teet töitä kotitaloudelle

Kun teet satunnaisia töitä itsenäisesti, niin sinulle olisi edullisinta saada työstä korvaus ihan tavallisena palkkana. Silloin eläkkeet ja työttömyysturva tulevat automaattisesti hoidetuiksi.

Tällöin ei ole mitään riskiä työttömyysturvan suhteen, vaan voit olla normaalisti työttömyyskassan jäsen ja sinulla on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyyden yllättäessä.

Esimerkki: Raksan ammattilainen tekee yksityishenkilölle remonttia, maalaa vaikkapa olohuoneen seinät, niin työstä pitäisi jotenkin maksaa korvaus. Jos tekijällä ei ole yritystä, niin hän ei voi tehdä laskua. Yksityishenkilö voi maksaa työstä laillisen palkan. Tällöin työntekijän asema on selkeä ja työantajakin saa rahalleen parhaan vastineen, kun ei maksa ALV:tä, eikä minkään yrityksen kuluja.

Kannattaa kokeilla Palkkaus.fi-palvelua:

  1. Sovi työstä työnantajan kanssa. Mitä työtä, milloin ja palkka: teille syntyy määräaikainen työsopimus.
  2. Tee palkkalaskelman valmiiksi sovitun mukaisesti Palkkaus.fi-palvelussa ja lähetä se palvelussa työnantajalle.
  3. Työnantajasi tarkistaa palkkalaskelman ja maksaa palkan yhdellä verkkopankkimaksulla Palkkaus.fi-palvelussa – sisältäen kaikki sivukulut ja velvoitteet.
  4. Palkkaus.fi tilittää nettopalkan sinulle ja hoitaa kaikki työnantajan velvollisuudet ja tilitykset (TyEL, TVR, ennakonpidätykset ja sotu) viranomaisille.
  5. Kotitalousvähennys ilmoitetaan automaattisesti työnantajan puolesta Verohallinnolle.

Kokeile palkkalaskuria!

Kokeile palkkalaskuria: paljonko sinulle jää käteen ja paljonko työ maksaa työnantajalle!

Palkkalaskuri