Mitä jokaisen työntekijän tulee tietää palkanmaksusta?

Palkansaajalla ei ole yhtä runsaasti velvollisuuksia hoidettavana kuin työnantajalla, mutta työntekijänkin on hyvä tietää omista oikeuksistaan ja siitä, miten nettopalkka muodostuu.

Palkka – mitä jokaisen työntekijän tulee tietää?

Palkkaus.fi on esitellyt jo aiemmin mitä työnantajan tulee tietää palkan maksamisesta. Palkansaajalla ei ole yhtä paljon hoidettavia velvollisuuksia, mutta työntekijän kannattaa olla silti perillä palkanmaksun prosessista. Mahdollisen oman työehtosopimuksen tunteminen ja palkan erien tunnistaminen tuo turvaa työntekijälle, joten palkkalaskelmaa kannattaa osata lukea.

Tässä artikkelissa käsitellään palkkaan liittyviin asioihin.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Nettopalkan muodostuminen

Nettopalkalla tarkoitetaan lopulta työntekijälle käteen jäävää todellista rahasummaa. Bruttopalkka taas tarkoittaa koko palkkasummaa, ennen mitään pidätyksiä. Yleensä kaikki tilastot tehdään bruttopalkkojen perusteella ja jos esimerkiksi lehdissä kirjoitetaan jotain palkoista, puhutaan aina bruttopalkoista.

Nettopalkka on yksittäisen ihmisen kannalta usein se mielenkiintoisempi luku. Nettopalkasta on tehty koko joukko maksuja ja pidätyksiä ja mahdollisesti myös lisätty siihen jotain työehtosopimuksen lisiä, ennen kuin lopullinen summa päätyy työntekijän pankkitilille. Koska suurin osa pidätyksistä menee säästöön työntekijän omaa tulevaisuutta varten ja vaikuttaa esimerkiksi hänen eläkkeeseensä, kannattaa eri pidätykset tunnistaa ja varmistaa palkkalaskelmasta, että ne on todella tehty.

Bruttopalkasta vähennetään (vuonna 2016) yleensä aina ainakin seuraavat:

  • TyEL-maksu: alle 53-vuotiaat 5,7 % (53 vuotta täyttäneet 7,20%) bruttopalkasta. Tämä menee työeläkeyhtiölle työntekijän eläkettä kartuttamaan.
  • TVR-maksu: 1,15 % bruttopalkasta. Mahdollista ansiosidonnaista työttömyystukea varten.
  • Ennakonpidätys: työntekijän verokortin mukainen osuus valtion pyörittämiseen

Lisäksi palkasta voidaan joskus maksaa suoraan ammattiliiton jäsenmaksu, jolloin maksuja ei tarvitse maksaa erikseen käsin.

Jos työnantajana on kotitalous ja tehtävät työt ovat pienimuotoisia (ja korvaukset pieniä), ei kaikkia palkasta tehtäviä pidätyksiä aina tarvitse tehdä. Vaikka työnantajan on tiedettävä milloin pidätykset on tehtävä, kannattaa työntekijänkin olla perillä asiasta. Helpoiten oman tilanteen voi tarkistaa Palkkaus.fi:n tekemällä laskurilla.

Tämän lisäksi palkkaan voi saada erilaisia lisiä. Joissakin yleissitovissa työehtosopimuksissa on mukana pakollisia lisiä, joita ei saa sisällyttää bruttopalkkaan tai urakkakorvaukseen, vaan ne on lisättävä aina tämän päälle. Esimerkiksi rakennustöissä on useita tällaisia lisiä (esimerkki kirvesmiehen lisistä).

Työntekijänä on tärkeää huomata, että jos työnantaja ei tee ennakonpidätystä palkastasi, sinun on maksettava verot palkasta itse. Kun teet samalle työnantajalle työtä satasia enemmän, niin verokortti kannattaa aina antaa. Näin oma verotuksesi menee paremmin oikein ja vuoden jälkeen ei jää suuremmin tasattavaa (jälkiveroa) verottajalle.

Lisää aiheesta

Palkan sivukulut, luvut ja prosentit

Palkkalaskelman sisältö


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!