Työttömyysvakuutus

Työttömyysvakuutusmaksuja kerätään työttömyysturvan rahoittamiseksi. Näitä niin sanottuja TVR-maksuja maksavat sekä työntekijä että työnantaja työntekijän palkan mukaan.

Työttömyysvakuutusmaksuja kerätään työttömyysturvan rahoittamiseksi. Työttömyysvakuutusmaksuja maksavat sekä työntekijä että työnantaja työntekijän palkan mukaan. Työnantaja pidättää palkansaajan osuuden työntekijän palkasta ja vastaa sekä palkansaajan että työnantajan maksun suorittamisesta Työttömyysvakuutusrahastolle. Yrittäjän palkasta ei pääsääntöisesti makseta TVR-maksua.

TVR-maksu yrittäjällä

Työttömyysvakuutusmaksua ei makseta yrittäjän palkasta, jos hän on:

  • Yrittäjän eläkelain (YEL) 3§:n mukaan yrittäjä
  • Maatalousyrittäjän eläkelain (MyEL) mukaan maatalousyrittäjää ja tämän perheenjäsen

Jos yrittäjä, maatalousyrittäjä tai maatalousyrittäjän perheenjäsen tekee töitä työsuhteessa toisen palveluksessa, niin TVR-maksu maksetaan normaalisti. Tämä kannattaa tarkistaa vielä TVR:n omasta maksuvelvollisuustaulukosta, joka löytyy tämän linkin kautta.

TVR-maksun määrä

TVR-maksun jakautuminen

Työttömyysvakuutusmaksuja maksetaan Työttömyysvakuutusrahastolle (TVR) 17 – 64-vuotiaan työntekijän palkan mukaan. Alle 17-vuotiaista ja 65 vuotta täyttäneistä työntekijöistä ei ole maksuvelvollisuutta. Samoin yleensä päätoimestaan YEL- tai MyEL-vakuutetun työntekijän osalta maksuvelvollisuutta ei ole (ks. edellinen kohta). Lisätietoa maksuvelvollisuudesta löydät täältä.

Työttömyysvakuutusmaksu on aina tietty työntekijän palkasta laskettava prosenttiosuus, joka määritellään vuosittain. Työntekijältä pidätettävä määrä on 1,90 % hänen bruttopalkastaan (vuonna 2018). Työnantajalle maksettavaksi tuleva maksu on 0,65 % bruttopalkan päälle osana työnantajan sivukuluja (vuonna 2018). Maksuvelvollisuudessa on kaksi huomioitavaa asiaa:

  • Vuoden 2016 alussa TVR:n maksuvelvoitteeseen tehtiin muutos. Alle 1200€ vuodessa maksavan työnantajan ei tarvitse tilittää TVR-maksuja. Työnantajan pitää kuitenkin aina pidättää maksuvelvollisen työntekijän palkasta palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu.

Palkkaus.fi-palvelu perii TVR:n maksun aina, kun ikäehto täyttyy (eikä palkkaa ole yrittäjän palvelussa maksua tehtäessä merkitty YEL-palkaksi). Tämä tehdään siksi, että palvelun on vaikea tietää aikaisempaa historiaa palkanmaksuista ja kuitenkin TVR-maksun summa jää tyypillisesti hyvin pieneksi palkanmaksua kohden. Vuoden lopussa TVR-maksut tasataan (Palkkaus.fi ilmoittaa palvelun kautta maksetut palkat TVR:lle) ja loppusumma on työnantajan kannalta vuoden jälkeen oikea.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

TVR-maksun maksaminen

Vuosittain TVR:lle pitää antaa palkkasummailmoitus maksetuista palkoista. Ilmoitus on annettava vakuutusvuotta seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi vuonna 2015 maksetut palkat pitää ilmoittaa TVR:lle vuoden 2016 tammikuun loppuun mennessä. Tämän ilmoituksen perusteella TVR määrittelee lopulliset työttömyysvakuutusmaksut ja perii saatavat tai palauttaa liikaa maksetut ennakot työnantajalle.Suurimmalle osalle jatkuvasti työntekijöitä palkkaavista työnantajista TVR määrää ennakot jokaisen vuoden alussa edellisen vuoden maksettujen palkkojen perusteella ja lähettää etukäteen arvion tulevan vuoden aikana maksettavasta työttömyysvakuutusmaksusta.

Uusille työnantajille (esimerkiksi ensimmäistä kertaa palkkaavalle kotitaloudelle) TVR ei tietenkään voi lähettää ennakkoarviota. Nämä työnantajat voivat kuitenkin pyytää TVR:ltä ennakon määräämistä. Työnantaja ilmoittaa TVR:lle arvion palkkasummasta, jonka perusteella TVR lähettää laskut työnantajalle.

Lisätietoja työttömyysvakuutusmaksusta saatte Työttömyysvakuutusrahaston Internet-sivuilta www.tvr.fi tai asiakaspalvelusta puh. 075 757 0500 arkisin klo 8-17 (heinä-lokakuu klo 9-16)


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

"Nyt maksan palkat helposti ja kirjanpitäjä saa tarvisemansa raportit.”
Yrittäjä Janne Siik, Maex Oy

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Espoo

Rekisteröidy ilmaiseksi


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi


Ilmainen palkkalaskuri

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki yrityksen palkanmaksuun liittyvä yhdellä verkkopankkimaksulla!

Aloita heti!

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Kerro meistä kaverillesi