Työtapaturmavakuutus

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen vakuutus, jolla työntekijä vakuutetaan työn tekemisen aikana sattuneiden tapaturmien tai ammattitautien varalta. Lue tästä, mitä se tarkoittaa yritykselle ja yrittäjälle.

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen vakuutus, jolla työntekijä vakuutetaan työn tekemisen aikana sattuneiden tapaturmien tai aiheutuneiden ammattitautien varalta.

Työtapaturmavakuutus vaaditaan (1.1.2016 alkaen), kun maksaa palkkaa työntekijöilleen vuoden aikana yli 1200€. YEL-yrittäjälle vakuutus on vapaaehtoinen.

Milloin vakuutus on otettava?

Työnantajan on otettava työtapaturmavakuutus käytännössä aina, koska vuosittainen palkkasummaraja on vain 1200€.

Vain hyvin pieniä töitä vuoden aikana teettävän työnantajan ei tarvitse ottaa työtapaturmavakuutusta työntekijöilleen (usein kotitaloudet).

Laki uudistui 1.1.2016 ja aikaisempaan nähden laki on selkeämpi. Siitä löytyy lisää tietoa Ifin sivuilta tämän linkin kautta.

Mitä se maksaa?

Työtapaturmavakuutuksen hinta lasketaan suhteessa työntekijälle maksettuihin palkkoihin ja se tulee työnantajalle maksettavaksi bruttopalkan päälle. Kyseessä on siis osa työnantajan maksamia sivukuluja.

Työtapaturmavakuutuksen hinta vaihtelee vakuutusyhtiön ja tehtävän työn mukaan. Käytännössä hinta on rauhallisissa ja turvallisissa töissä 1–3 prosentin luokkaa ja tapaturma-alttiimmissakin töissä 5–6 prosentin luokkaa (kuten remonttityö). Vakuutusyhtiöillä saattaa myös olla vuositason minimimaksu, jolloin tapaturmavakuutuksesta tulee aina jokin vähimmäiskustannus myös hyvin pienillä palkoilla.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Tarkat kustannukset saa selville tapaturmavakuutusyhtiöltä vakuutusta ottaessaan, eikä niistä käytännössä ole löydettävissä kattavia listoja julkisesti.

Työntekijöiden ryhmähenkivakuutus

Työnantaja on yleensä velvoitettu ottamaan myös henkivakuutus työntekijöilleen. Tämä tarkoittaa vakuutuskielellä ryhmähenkivakuutusta.

Henkivakuutukseen kuuluu myös leskelle ja perheelle maksettava hautausapu ja perhe-eläke. Perhe-eläkkeen saajia voivat olla leski, alle 18-vuotiaat lapset ja 18–24 -vuotiaat opiskelevat lapset. Perhe-eläkkeen suuruuteen vaikuttaa eläkkeensaajien lukumäärä ja se voi olla enimmillään 70 % työntekijän vuosityöansioista. Ryhmähenkivakuutuksista vastaa keskitetystä Työntekijäin ryhmähenkivakuutus (TRHV). Sen sivuilta voi lukea tarkemmin aiheesta.

Laki edellyttää, että ryhmähenkivakuutus pitää ottaa, jos käytetty työehtosopimus sitä vaatii. Sen hinta on varsin pieni, yleensä alle 0,1 % bruttopalkasta. Käytännössä ryhmähenkivakuutus sisältyy aina yksityisen työnantajan vakuutusyhtiöltä ottamaan työtapaturmavakuutukseen, eikä sitä yleensä voi yksityinen työnantaja edes ostaa erikseen.

Mitä työtapaturmavakuutus korvaa?

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta maksetaan korvauksia työtapaturman ja ammattitaudin aiheuttamista menetyksistä. Tapaturmalla tarkoitetaan ulkoisesta tekijästä johtuvaa äkillistä ja odottamatonta tapahtumaa, joka aiheuttaa työntekijälle vamman tai sairauden.

Työtapaturma- ja ammattitautilaki löytyy kokonaisuudessaan Finlexin sivuilta tämän linkin kautta.

Mitä jos tapaturmavakuutusta ei ole ottanut?

Tapaturmavakuutuslaitosten liitto (TVL) toimii työtapaturma- ja ammattitautilan mukaisen vakuutuksen toimeenpanon ja kehittämisen yhteistyöelimenä. Tapaturmavakuutuskeskuksen tehtäviin kuuluu myös ns. pientyönantajien vahinkojen korvaaminen sekä sellaisten tapausten hoitaminen, joissa työtapaturmavakuutuksen ottaminen on laiminlyöty ja työntekijälle on sattunut tapaturma.

Vahingon sattuessa työntekijän asema on aina turvattu, vaikka työnantaja olisikin laiminlyönyt velvollisuutensa ottaa työtapaturmavakuutuksen. Tällaisessa tapauksessa TVK hoitaa korvauskäsittelyn sekä korvausten maksamisen. Korvausten maksamisen lisäksi TVK perii työtapaturmavakuutuksen laiminlyöneeltä työnantajalta näistä korvauksista omavastuuosuuden, jolle on määrätty enimmäismäärä. Omavastuuosuuden lisäksi työtapaturmavakuutuksen laiminlyöneelle asiakkaalle tulee myös muita seuraamuksia lain mukaisesti.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Mistä vakuutuksen saa?

Työtapaturmavakuutuksia myöntävät tavalliset vahinkovakuutusyhtiöt. Palkkaus.fi:n kumppani vakuuttamisessa on vahinkovakuutusyhtiö If. Vakuutuksen voi hankkia kirjautumalla Palkkaus.fi-palveluun, josta vakuutuksen voi ottaa suoraan palvelun työpöydältä.

Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja hankimme sinulle vakuutuksen: lähetä viesti tai soita meille (yhteystiedot sivun alareunassa).


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

"Nyt maksan palkat helposti ja kirjanpitäjä saa tarvisemansa raportit.”
Yrittäjä Janne Siik, Maex Oy

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Espoo

Rekisteröidy ilmaiseksi


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi


Ilmainen palkkalaskuri

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki yrityksen palkanmaksuun liittyvä yhdellä verkkopankkimaksulla!

Aloita heti!

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Kerro meistä kaverillesi