Työnantajan maksettavaksi tulee bruttopalkan lisäksi joitakin muitakin maksuja. Niitä kutsutaan työnantajan sivukuluiksi. Myös ennakonpidätys aiheuttaa työnantajalle tekemistä, mutta se ei ole työnantajan maksama kulu.

Työnantajan sivukulut

Kaikki alla olevat maksut lasketaan työntekijän bruttopalkasta. Luvut perustuvat vuoden 2016 vaatimuksiin.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Sivukulut Kenelle tarvitaan? Poikkeukset
     
TyEL-maksu (työntekijän työeläke­vakuutus) 18–67-vuotiaille työntekijöille. Työnantajan osuus 17,70% – 19,40% bruttopalkasta. Ei pakollinen, jos työntekijän ansiot samalta työnantajalta alle 57,51 €/kk.
Tapaturma- ja henkivakuutus Tarvitaan kaiken ikäisille työntekijöille. Hinta vaihtelee työn riskeistä riippuen. Tyypillisesti 0,1 - 7 %. Ei pakollinen, jos sama työnantaja maksaa vuoden aikana palkkoja alle 1200 € (laki muuttui 2016 alussa).
TVR-maksu (työntekijän työttömyys­vakuutus­maksu) Tarvitaan 17-64-vuotiaille työntekijöille. Työnantajan osuus 1,00 % työntekijän bruttopalkasta. Ei pakollinen, jos ei ole velvollisuutta maksaa työtapaturma­vakuutusmaksua.
Sotu-maksu (työnantajan sosiaaliturva­maksu) Maksetaan 16-68-vuotiaista työntekijöistä. 2,12 % bruttopalkasta. Ei poikkeuksia.
Työehto­sopimuksista mahdollisesti tulevat lisät Vain jos yleissitova työehtosopimus niin velvoittaa. Tämän artikkelin laskuesimerkissä eivät ole mukana. Tällaisia ovat esim. rakennusalalla lomaraha. Kun alalla on yleissitova TES, sitä on kaikkien noudatettava. Kaikilla aloilla omaa TESiä ei tosin ole.
Ennako­npidätyksen tilittäminen (ei varsinainen ylimääräinen sivukulu, mutta silti työnantajan hoitama tilitys) Bruttopalkasta pidätetään työntekijän verokortin mukainen osuus. Jos kotitalouden maksamat palkat alle 1500 € vuodessa, työnantajan ei ole pakko tehdä. Katso kotitalouksien huojennus.

Koska työntekijän ikä vaikuttaa moniin sivukuluihin, on kaikki eri mahdollisuudet kuvattu alla olevaan matriisiin. Täältä voi tarkistaa mitkä sivukulut koskevat juuri sinun palkkaamaasi työntekijää.


Laskuri

Maksa palkka yhdellä verkkomaksulla!
Kaikki sivukulut ja ilmoitukset.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Ikä SOTU TVR TyEL Tapavak.
         
Alle 16v. - - - x
16v. x - - x
17v. x x - x
18v. - 52v. x x TT: 5,70 % x
53v. - 64v. x x TT: 7,20 % x
65v. - 67v. x - TT: 7,20 % x
68v. - - - - x

HUOM: Maksuvelvollisuuksissa on myös palkkasummarajoja. Myös TyELin työnantajaosuus on vaihdellut eri vuosina tilapäisen ja sopimustyönantajan välillä.

Esimerkkinä työnantajan sivukulut 1000 € bruttopalkkaa (18–52v työntekijä, tilapäinen työnantaja) maksettaessa (tässä esimerkissä ei ole mukana mahdollisesti työssä sovellettavan yleissitovan työehtosopimuksen tuomia lisiä):

Bruttopalkka kuukaudessa 1000 €
TyEL-maksu: työnantajan osa 19,40 % +194,00 €
Sosiaaliturvamaksu: 2,12 % bruttopalkasta +21,20 €
Työttömyysvakuutusmaksu: työnantajan osuus 1,00 % +10,00 €
Tapaturmavakuutus ja ryhmähenkivakuutus: esimerkiksi 2% (tarkka maksu riippuu työstä) +20 €
Työnantajalle tulee maksettavaa yhteensä 1245,20 €

Työnantajan sivukulut kannattaa aina jo etukäteen palkkaamista miettiessään ottaa huomioon teetettävän työn hinta arvioidessaan. Nyrkkisääntönä kokonaiskustannuksia laskiessa voi bruttopalkan päälle lisätä työnantajan sivukuluina n. 25 % lisää. Eri alojen yleissitovista työehtosopimuksista voi tulla edellisen laskelman lisäksi muita eriä mukaan laskelmaan. Tällaisia ovat tyypillisesti esim. lomarahat.

Kun maksat yksityisesti palkkaa, saat kotitalousvähennyksen alaisesta työstä kaikki työnantajan sivkulut takaisin verovähennyksenä! Katso lisää tietoa kotitalousvähennyksestä täältä


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

“En voi kuvitella helpompaa tapaa hoitaa palkkaamista”
Hannes Vickholm, Lapinjärvi

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Rekisteröidy ilmaiseksi Mikko J. Salminen, Espoo


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi

Palkanmaksut yhdellä maksulla helposti ja edullisesti

Palkkaus.fi-palvelun avulla yrittäjät ja kotitaloudet voivat maksaa kaiken palkkaamiseen liittyvän helposti yhdellä verkkopankkimaksulla. Lue lisää kuinka Palkkaus.fi toimii

Kokeile laskuria

Helppokäyttöisellä laskurilla voit arvioida, mikä on työn teettämisen kokonaiskustannus tai kuinka paljon palkasta jää käteesi

Kokeile laskuria

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Jo yli 10 000 käyttäjää


Kerro meistä kaverillesi