Oma-aloitteiset verot (kausiveroilmoitus)

Työnantaja tekee Verohallinnolle ilmoitukset, kun maksaa palkkoja. Tässä kerrotaan, miten se toimii OmaVeron (ent. Verotili) kautta ja miten ilmoitusprosessi toimii. palkkasu vero verohallinto omavero yrittäminen

Kausiveroilmoitusprosessi on muuttunut 1.1.2017 alkaen. Verotili-palvelu on muuttunut OmaVero-palveluksi, jonka kautta ilmoitetaan ja maksetaan "oma-aloitteiset verot". OmaVero on periaatteessa sama vanha verotili, mutta uudella nimellä. Nyt ilmoitukset pitää tehdä palvelun kautta, ei enää paperisena kuten aiemmin. Alla kerrotaan, miten kausiveroilmoitusprosessi meni aiemmin. Samat päivämäärät pätevät myös OmaVero-palvelun kautta ilmoittamiseen ja maksamiseen.

Verohallinnolle ilmoitetaan itse erilaisia veroja ja työnantajasuorituksia. Ilmoitus tehdään arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja työnantajarekisteriin merkityn ilmoitusjakson mukaisesti joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai kalenterivuosittain. Kun yksityishenkilö maksaa palkkaa, hän ilmoittaa palkanmaksuun liittyvät asiat palkanmaksua seuraavassa kuussa.

Palkkaus.fi:ssä palkkoja maksaessasi sinun ei tarvitse huolehtia ilmoituksista, vaan ne hoituvat automaattisesti Verohallinnolle.

Mitä ilmoitetaan?

Oma-aloitteisilla veroilla tarkoitetaan veroja, joita Verohallinto ei erikseen määrää vaan jotka maksaja laskee, ilmoittaa ja maksaa itse. Varainsiirtovero ja ennakon täydennysmaksu eivät kuitenkaan ole tarkoitettuja osa oma-aloitteisia veroja. Ilmoittamisen ja maksamisen määräajat perustuvan lakiin.

Oma-aloitteisia veroja pitää hoita mm. kun:

  • On arvonlisäverovelvollinen (tyypillisesti yritys)
  • Maksaa palkkaa työnantajana
  • Jos on perinyt ennakonpidätyksiä tai lähdeveroja
  • Jos pitää maksaa vakuutusmaksuvero tai arpajaisveroa

Kaikki oma-aloitteiset verot ilmoitetaan OmaVeron kautta paitsi varainsiirtovero ja ennakon täydennysmaksu. Jos ilmoituksen tekee myöhässä, siitä seuraa Verohallinnon määrämä seuraamusmaksu. Kannattaa siis noudattaa vaadittuja aikarajoja!

Tehdyn ilmoituksen perusteella verottaja merkitsee tiedot asiakkaan asiakkaalle. Tiedot näkyvät OmaVero-palvelussa (entinen Verotili) yleensä jo parin päivän kuluttua siitä, kun Verohallinto on sen saanut.

Milloin tehdään?

Kuukausittain tai neljännesvuosittain annettavan sähköisen ilmoituksen tulee olla perillä kuukauden 12. päivänä. Paperilla annettavan ilmoituksen tulee olla perillä jo kuukauden 7. päivänä (tämä ennen 1.1.2017). Jos ilmoituksen antamisen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, ilmoituksen tulee olla perillä seuraavana arkipäivänä.

Työnantajan pitää ilmoittaa työnantajasuoritukset palkanmaksua seuraavan kuukauden 12. päivä.

Tarkemmat päivämäärät löytyvät Verohallinnon tältä sivulta.

Miten tehdään?

Ilmoituksen voi tehdä verkossa OmaVero-palvelun kautta. Tutustu muihin sähköisiin lähetysvaihtoehtoihin sivulla Ilmoittaminen sähköisesti. Yrityksen tai yhteisön puolesta toimivat tarvitsevat sähköisiin palveluihin kirjautumista varten Katso-tunnisteen. Lisää tietoa Katso-tunnisteesta löydät sivulta Katso-tunnistus.

Yksityishenkilöt kuten kotitaloustyönantaja, alkutuottaja tai yksityinen elinkeinonharjoittaja voivat käyttää kirjautuessaan omia pankkitunnuksiaan tai HST-korttia.

Ennen vuotta 2017 kausiveroilmoituksen saattoi antaa myös paperilomakkeella, mutta silloin sen pitää olla perillä jo muutamaa päivää aiemmin, jotta Verohallinto ehtii sen käsitellä (ks. edellä). Paperisen kausiveroilmoituslomakkeen (lomake numero 4001) voi lähettää lomakkeella ilmoitettuun osoitteeseen.

Esimerkki:

Pertti Virtanen maksaa palkkaa maalarille 15.1. Hänen pitää ilmoittaa 12.2. mennessä kausiveroilmoituksella palkanmaksun tiedot (myös mahdollinen ennakonpidätys ja työnantajan sosiaaliturvamaksu). Tämän jälkeen Pertti maksaa ennakonpidätyksen ja työnantajan sotu-maksun verotillilleen ilmoittamansa summan mukaan. Vuoden lopussa pitää vielä muistaa tehdä myös työnantajan vuosi-ilmoitus koko vuoden palkanmaksuista. Huomaa, että maksetuista palkoista on tehtävä ilmoituksia myös muille kuin verottajalle. Tilitykset ja ilmoitukset on listattu tarkasti täällä.

Jos palkka on maksettu Palkkaus.fi:n kautta, niin mitään ilmoituksia tai erillisiä maksuja ei tarvitse työnantajan tehdä, vaan ne hoituvat tuomaattisesti.


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

"Nyt maksan palkat helposti ja kirjanpitäjä saa tarvisemansa raportit.”
Yrittäjä Janne Siik, Maex Oy

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Espoo

Rekisteröidy ilmaiseksi


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi


Ilmainen palkkalaskuri

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki yrityksen palkanmaksuun liittyvä yhdellä verkkopankkimaksulla!

Aloita heti!

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Kerro meistä kaverillesi