Suomessa verkossa pankki- ja maksuaisioita hoitava kohtaa TUPAS-tunnistuksen.

Mikä on TUPAS?

TUPAS eli "Tunnistuspalvelu Standardi" tarkoittaa verkkopankkitunnuksia. Se on pankkien kehittämä tunnistautumisjärjestelmä, joka on yleisesti käytössä verkkopankeissa sekä muissa sähköistä tunnistusta vaativissa palveluissa. Tunnistus perustuu kertakäyttöisiin salasanoihin, joiden muoto ja jakelutapa riippuu pankista. Henkilön ensitunnistus tehdään virallisesta tunnisteesta, kuten passista tai henkilökortista, verkkopankkisopimusta solmittaessa. Näin taataan, että tunnistautuminen on turvallista ja henkilö on se, joka hän väittää olevansa.

Perinteisesti salasanat on toimitettu paperilistana, josta niitä käytön jälkeen yliviivataan tai tunnistus pyytää niitä satunnaisesti. Nykyään tarjolla on myös entistä enemmän mobiilipalveluita, jolloin tunnistautuminen on kokonaan sähköisessä muodossa.

TUPAS-tunnistus on Suomen yleisin tunnistusjärjestelmä, sillä lähes jokaisella täysi-ikäisellä suomalaisella on käytössään verkkopankkitunnukset. Julkishallinnon palveluihin kirjaudutaan käytännössä myös aina pankkitunnuksilla, sillä muut mahdollisuudet, kuten sähköinen henkilökortti, eivät ole yleistyneet. 

Pankkitunnukset eivät kuitenkaan sinällään käy varmenteesta, joten niitä ei voi sellaisenaan käyttää sähköisiin allekirjoituksiin tai vaikkapa äänestämiseen. Sähköisen varmenteen voi yhdistää sirulliseen henkilökorttiin (tarvitaan kortinlukija). Lisäksi suurimpien suomalaisten operaattoreiden puhelinliittymiin voi liittää mobiilivarmenteen.   

Palkkaus.fi käyttää Visman Onnistuu.fi-palvelua palvelun valtakirjan allekirjoittamiseen.

Kansallinen palveluarkkitehtuuri

Kesäkuussa 2016 eduskunta hyväksyi lain kansallisen palveluarkkitehtuurin (KaPA) edistämisestä. Sen tavoitteena on ajaa digitaalisten palvelujen infrastruktuurin yhdenmukaistamista mm. tunnustautumisen osalta sekä tarkentaa nykyisten sähköisen asioinnin tukipalveluiden tuotantovastuita palveluarkkitehtuurin mukaisiksi.

Tämä tarkoittaa, että joskus tulevaisuudessa julkiset tahot pyrkivät olemaan vähemmän riippuvaisia pankkien tarjoamista tunnistuspalveluista, jolloin TUPAS-tunnistus mahdollisesti korvautuu toisella tunnistautumismenetelmällä. Palveluväylän kautta myös yksityiset internet-palvelut voivat käyttää julkisia tietovarantoja ja kansalainen voi valtuuttaa ne hoitamaan asioita puolestaan.

Myös Palkkaus.fi on mukana kansallisen palveluarkkitehtuurin kehittämisessä ja tulemme olemaan mukana tarjoamassa Palkkaus.fi:n palvelut myös palveluväylän kautta.   


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

“En voi kuvitella helpompaa tapaa hoitaa palkkaamista”
Hannes Vickholm, Lapinjärvi

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Rekisteröidy ilmaiseksi Mikko J. Salminen, Espoo


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi

Palkanmaksut yhdellä maksulla helposti ja edullisesti

Palkkaus.fi-palvelun avulla yrittäjät ja kotitaloudet voivat maksaa kaiken palkkaamiseen liittyvän helposti yhdellä verkkopankkimaksulla. Lue lisää kuinka Palkkaus.fi toimii

Kokeile laskuria

Helppokäyttöisellä laskurilla voit arvioida, mikä on työn teettämisen kokonaiskustannus tai kuinka paljon palkasta jää käteesi

Kokeile laskuria

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Jo yli 10 000 käyttäjää


Kerro meistä kaverillesi