Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on kevyin tapa perustaa yritys. Tällöin ei itse asiassa edes perusteta varsinaisesti yritystä, vaan tehdään asiasta ilmoitus viranomaisille ja aletaan itse toimia yrittäjänä.

Toiminimen voi valita vapaasti tai se voi olla yrittäjän oma nimi. Toiminimen yhteydessä käytetään yleensä sanaa toiminimi tai lyhennettä Tmi tai T:mi. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Toiminimellä on oma y-tunnus ja se voi laskuttaa ja toimia käytännön liiketoiminnassa kuten muunkin muotoiset yritykset.

Toiminimi sopii hyvin sellaiseen liiketoimintaan, jota varten ei tarvita suuria investointeja tai pääomia. Tehtaan perustamiseen toiminimi ei ole paras tapa, mutta esimerkiksi omaa työtään myyvälle journalistille, hierojalle tai valokuvaajalle se on usein helpoin tapa.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja kustannuksia.
Hoida työntekijöiden palkat helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Velat, voitot ja velvollisuudet

Toiminimen ja yrittäjän henkilökohtaiset taloudet eivät ole toisistaan erillään, koska toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö. Toiminimi ei siis voi olla velkaa, vaan yrittäjä itse vastaa kaikesta toiminimen veloista ja vastuista. Toisaalta jos tarkoituksena on lähinnä myydä omaa työtään, toiminimelle tuskin kertyy kovin suuria velkoja. Toiminimen voitot ovat myös näin ollen yrittäjän verotettavaa tuloa. Arvonlisävero hoidetaan yrityksen laskutuksesta, kuten muissakin yritysmuodoissa, jos olet arvonlisäverovelvollinen. Verotuksesta löytyy lisää Verohallinnon sivuilta täältä.

Toiminimellä työskentelystä jää yrittäjälle enemmän käteen, kuin jos hän esimerkiksi laskuttaisi asikkaalta saman loppusumman jonkun laskutuspalvelun kautta, koska välissä ei ole toista yritystä.

Kirjanpito ja arvonlisävero

Yksityisen elinkeinonharjoittajan on pidettävä kirjanpitoa toiminnastaan. Helpointa on perustaa oma pankkitili toiminimeä varten, jolloin voit käyttää yrityksen tiliä oman verkkopankkisi kautta. Kirjanpitoon merkitään vain ne tapahtumat, jotka liittyvät elinkeinotoimintaan. Tärkeintä on kirjoittaa ja säilyttää kaikki kuitit ja tositteet. Kannattaa aina harkita kirjanpidon hankkimista kirjanpitäjältä. Kirjanpidon voi halutessaan hoitaa myös itse ja siihen löytyykin nykyään jopa ilmaisia palveluita ja työkaluja. Jos et ole kirjanpidon asiantuntija, niin kannattaa vakavasti harkita kirjanpitäjän palvelun ostamista.

Perustaminen

Toiminimen perustaminen ei ole monimutkaista. Ilmoitus lähetetään Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) ja mukaan liitetään kuitti maksetusta käsittelymaksusta (110 € vuonna 2015). PRH:n sivuilta voi myös ladata lomakkeen ilmoituksen tekemistä varten. PRH:lla on myös ohjeita ilmoituksen tekemisestä. Jos viet lomakkeen ja maksukuitin kopion itse PRH:lle, niin saat y-tunnuksen yritykselle yleensä heti. Ilmoituksen virallisessa käsittelyssä menee noin viikko. Kun sinulla on toiminimelle y-tunnus PRH:stä, voit perustaa omassa pankissasi uuden tilin yritykselle.

Erityistä huomattavaa

Jos tarkoitus on harjoittaa jotain luvanvaraista elinkeinoa tai käyttää luvanvaraista ammattinimikettä (esim. koulutettu hieroja), sitä varten voi olla erikseen lupamenettelyjä ja ilmoituksia.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja kustannuksia.
Hoida työntekijöiden palkat helposti!

Kokeile palkkalaskuria!


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

“En voi kuvitella helpompaa tapaa hoitaa palkkaamista”
Hannes Vickholm, Lapinjärvi

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Rekisteröidy ilmaiseksi Mikko J. Salminen, Espoo


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi

Palkanmaksut yhdellä maksulla helposti ja edullisesti

Palkkaus.fi-palvelun avulla yrittäjät ja kotitaloudet voivat maksaa kaiken palkkaamiseen liittyvän helposti yhdellä verkkopankkimaksulla. Lue lisää kuinka Palkkaus.fi toimii

Kokeile laskuria

Helppokäyttöisellä laskurilla voit arvioida, mikä on työn teettämisen kokonaiskustannus tai kuinka paljon palkasta jää käteesi

Kokeile laskuria

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Jo yli 10 000 käyttäjää


Kerro meistä kaverillesi