Maksuperusteinen ALV

Maksuperusteinen ALV? Mitä se tarkoittaa käytännössä ja kenelle sopii? palkkaus yrittäminen

Yrityksen on mahdollista tehdä arvonlisäverotuksesta ilmoitukset ja tilitykset maksuperusteisesti. Tämä tarkoittaa, että ALV kirjautuu siltä kuukaudelta, kun myyntilaskusta on tullut raha tiilille tai ostolasku on maksettu tililtä.

Normaalisti käytetään suoriteperustetta, jolloin ALV syntyy siltä kuulta, jolle esim. ostolasku on päivätty (riippumatta siitä, onko raha oikeasti tullut tilille).

ALV-velvollisuus

Arvonlisävero pitää hoitaa, jos liikevaihto ylittää 10 000 € (2017 alkaen). Verosta saa myös huojennusta 20 000 euron liikevaihtoon asti. Tästä lisää arikkelissamme arvonlisäverosta yrityksessä ja arvonlisäverolaista (joulukuu 2016, luku 14 a).

Näin siis aivan pienimuotoisin yritystoiminta on ALV:n näkökulmasta helppoa. Mutta huomaa, että jos et ilmoittaudu ALV-velvolliseksi, niin et myöskään voi vähentää yrityksen omista ostoista maksamia arvonlisäveroja. Usein siis pienikin yrittäjä on ALV-rekisterissä, koska voi tällöin vähentää omista ostoista verot. Ja ALV-velvollisuuden euromääräisen rajan kanssa on syytä olla tarkkana, koska kun se ylittyy, niin ALV-velvollisuus alkaa heti.

Kirjanpitovelvollisuus

Kirjanpitovelvollisuus on kaikilla liiketoiminnastaan lukuunottamatta kalastusta ja osin maataloutta (poikkeuksista lisää kirjanpitolaissa).

Kahdenkertaista kirjanpitoa ei tarvitse pitää, jos sekä päättyneellä, että sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista (2017):

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;
  • liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai
  • palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Tilinpäätösvelvollisuus

Ammatin- ja liikkeenharjoittaja on velvollinen laatimaan tilinpäätöksen, jos sekä päättyneellä että sitä edeltäneellä tilikaudella on ylittynyt vähintään kaksi seuraavista (2017):

  • taseen loppusumma 350 000 euroa;
  • liikevaihto 700 000 euroa;
  • tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä.

Maksuperusteinen ALV?

Maksuperusteinen ALV on mahdollista, jos liikevaihto on alle 500 000 €. Siis suurimmalla osalla Suomen yrityksistä olisi mahdollista näin tehdä liikevaihtorajan osalta.

Asia ei kuitenkaan ole käytännössä näin yksinkertainen. Vain ammatin- ja liikkeenharjoittaja (toiminimiyrittäjä) voi olla tekemättä tilinpäätöksen. Tilinpäätös pitää tehdä lain mukaan aina suoriteperusteisesti, joten iso osa yrityksistä joutuu joka tapauksessa tekemään kirjanpitoaan myös suoriteperusteisesti.

Käytännössä maksuperusteisen ALV-prosessin pyörittäminen vaatii kirjanpidossa käytetyltä järjestelmältä (kirjanpitopalvelu/-ohjelmisto) tuen maksuperusteiselle ALV:lle. Muuten on vaikeaa vuoden lopussa saada tehdyksi suoriteperusteinen tilinpäätös. Jos kirjanpito hoitaa kirjanpitäjä tai yrittäjä itse, niin maksuperusteisuus tuo helposti rinnalle paljon ylimääräistä työtä.

Omat ostot

Jos käytät maksuperusteista ALV:n tilitystä, niin silloin sinun pitää tasata myös omat ostot maksuperusteisesti. Tämä kannattaa ottaa huomioon ja on jo monessa tapauksessa riittävän hyvä syy käyttää normaalia suoriteperusteista ALV-prosessia.

Kenelle sopii?

Jos teet pienimuotoista sivutoimista yrittämistä toiminimiyrittäjänä, sinun ei yleensä tarvitse pitää kahdenkertaista kirjanpitoa, eikä tehdä tilinpäätöstä. Tällöin maksuperusteinen ALV voi olla ihan hyvä vaihtoehto, koska tositteiden ja tapahtumien määrät ovat pieniä. Tällöin myöskään suoriteperusteisen tilinpäätöksen vaatimus ei haittaa. Mutta jos ostat yritykseen esim. työkaluja, niin et voi tällöin vähentää niistä ostoista ALV:tä.

Jos taas harjoitat yritystoimintaa täyspäiväisesti tai vähänkään laajemmin, etkä ole toiminimiyrittäjä, niin kannattaa käyttää suoriteperusteista systeemiä.

Kun haluat kasvattaa yritystäsi ja tarvitset ulkopuolisia investoijia tai haet lainaa, niin et käytännössä voi olla tekemättä tilinpäätöstä, koska se tarvitaan osoittamaan yrityksen tila ulkopuolisille (mm. pankit). Ja kun teet tilinpäätöksen joka tapauksessa suoriteperusteisesti, niin kannattaa miettiä, onko ALV:n pyörittäminen maksuperusteisesti liian monimutkaista ja kallista.


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

"Nyt maksan palkat helposti ja kirjanpitäjä saa tarvisemansa raportit.”
Yrittäjä Janne Siik, Maex Oy

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Espoo

Rekisteröidy ilmaiseksi


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi


Ilmainen palkkalaskuri

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki yrityksen palkanmaksuun liittyvä yhdellä verkkopankkimaksulla!

Aloita heti!

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Kerro meistä kaverillesi