Lomakertymä ja lomasuunnittelu

Lomakertymä ja työntekijän lomien suunnittelu Palkkaus.fi-palvelussa.

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten lomasuunnittelu, lomapäivien kirjanpito ja loma-ajan palkanlaskenta tehdään Palkkaus.fi-palvelusa.

Lomakirjanpidossa ja lomalaskennassa on 4 vaihetta:

  1. Käyttöönotto ja asetukset
  2. Lomien kertymän tarkistaminen
  3. Lomien suunnittelu ja kirjaaminen
  4. Loma-ajan palkan maksaminen

Käyttöön työntekijälle

Lomakirjanpito ja lomalaskenta pitää ottaa käyttöön työntekijäkohtaisesti. Avaa työntekijän tiedot ja valitse "Lomat"-välilehti. Ota käyttöön lomalaskenta työntekijälle painalmalla "Ota käyttöön tälle työntekijälle".

Lomat, ota käyttöön

Lomalaskennan asetukset

Kun lomat otetaan työntekijälle käyttöön, kysytään ensimmäisenä, millä säännöillä lomapäivät kertyvät. Lisäksi kysytään, otetaanko laskennassa huomioon esimerkiksi työehtosopimuksilla sovittuja poikkeuksia.

Kannattaa tutustua oman alan työehtosopimukseen ja asiasta on myös hyvä keskustella työntekijäsi ja tilitoimistosi kanssa, jotta oikea toimintamalli tulee valituksi laskentaan.

![Lomat, asetukset(https://cdn.salaxy.com/img/articles-img/abc/lomalaskenta-asetukset-02.png)

Palvelu tuo työntekijän tiedoista automaattisesti työsuhteen tiedot, kuten alkamispäivän ja työsuhteen tyypin. Tässä esimerkissä on kyseessä kuukausipalkkainen työntekijä.

Valitse, minkä säännön mukaan lomapäivät kertyvät. Oletuksena palvelu ehdottaa tämän tyyppiselle työsuhteelle tyypillistä sääntöä. Koska tässä esimerkissä työntekijä on täysipäiväinen kuukausipalkkalainen, niin ehdotutettu 14 päivän sääntö on oikein. Voit tarvittaessa vaihtaa kertymäsääntöä.

Tarkempi ohje lomapäivien kertymisestä löytyy täältä.

Voit myös määrittää lomarahan määrän, joka tyypillisesti on 50% loma-ajan palkasta. Tarvittaessa voit tehdä muutoksia käytettäviin sääntöihin työehtosopimuksen mukaisesti.

Hyväksy asetukset painamalla lopuksi "Ota lomakirjanpito käyttöön".

Lomien kertyminen

Seuraavaksi pitää tarkistaa lomapäivien kertymä, eli paljonko työntekijällä on lomapäiviä tällä hetkellä käytettävissä.

Lomakertymä löytyy työntekijän tiedoista "Lomat"-välilehdelta kohdasta "Lomapäivien kertymä". Näet tämän hetkisen kauden kertymän. Lomanansaintakausi on aina 1.4. – 31.3.

Voit korjata kauden kertymää lisäämällä tai vähentämällä päiviä kauden kuukausilta. Tuleville kuukausille järjestelmä laskee oletuksena lomapäivät valitun kertymäsäännön mukaan. Voit myös laittaa mahdolliset aiemmat pitämättömät lomapäivät alkusaldoksi tälle kaudelle tai korjata minkä tahansa kuukauden kertymää.

Lomat, kertymä

Kun olet tarkistanut kertyneet lomapäivät, tallenna muutokset.

Lomien suunnittelu

Seuraavaksi voit merkitä työntekijän tulevat lomat. Kun olet sopinut loman ajankohdan ja lisäät sen palveluun, palkkalaskuri osaa ottaa pidetyt lomat huomioon automaattisesti palkanmaksun yhteydessä ja lomapalkan ja -rahan laskenta on helppoa.

Lisätään tässä esimerkissä kesäloma heinäkuulle. Avaa lomasuunnitelma valitsemalla "Lomakalenteri". Lomakalenterissa näkyvät jo suunnitellut lomat ja lomakertymä. Tässä ei vielä lomia ole työntekijälle suunniteltu, eikä niitä ole pidetty. Lomia voi katsoa myös kalenterin kautta painamalla "Kesä"- tai "Talvi"-nappia.

Lomat, suunnittelu

Paina “Lisää loma” – nappia. Voit määrittää loman alku- ja loppupäivämäärät sekä lisätä mahdollisen kuvaustekstin.

Lomat, lisää loma

Palvelu laskee automaattisesti päivien lukumäärän, kun annat päivämäärät. Voit myös lisätä merkintöjä tai tarkennuksia itse tekstikentään. Paina lopuksi "OK". Voit lisätä myös talvilomakauden lomat vastaavalla tavalla.

Tallenna lopuksi tekemäsi muutokset.

Loma-ajan palkka

Kun työntekijä pitää lomaa, hänelle maksetaan loma-ajan palkka. Tällöin tehdään työntekijälle uusi palkkalaskelma normaalin palkanmaksun tapaan. Palkkalaskelmaan valitaan ensin oikea palkkakausi.

Jos valitulla kaudella on työntekijälle suunniteltuja lomia, palvelu hakee automaattisesti suunniteltujen lomapäivien määrän ja mahdolliset merkityt poissaolot. Palkkalaskuri ehdottaa niitä huomioitaviksi palkkalaskelmalla.

Lomat, laskuri

Palkkalaskuri näyttää myös, kuinka paljon lomia kertyy kyseiselle kuukaudelle. Lomia ja poissaoloja voi tarvittaessa lisätä tai muuttaa.

Tässä esimerkissä emme tee muutoksia, vaan laskemme lomat sen mukaan, mitä työntekjiälle oli kesäkuulle jo suunniteltu. Painetaan alakulmasta “Laske lomat palkkoihin”-nappia. Palvelu laskee automaattisesti loma-ajan palkan ja lomarahan mukaan palkkalaskelmalle ja näyttää loma-ajan palkan tarvitsemat rivit laskelmassa.

Lomat, loma-ajan palkka

Kun palkkalaskelma on valmis, voit maksaa palkan normaalisti palvelussa ja nettopalkka tilitetään työntekijän tilille. Palvelu hoitaa automaattisesti ilmoitukset ja maksut.

Maksetut lomat

Kun työntekijälle on maksettu loma-ajan palkkaa tai muita lomakorvauksia, näkyvät pidetyt lomat työntekijän tiedoissa. Työntekijän tietojen "Lomat"-välilehdeltä löytyy "Maksetut lomat".

Lomat, maksetut lomat

Jos työntekijälle on maksettu lomakorvauksia tai loma-ajan palkkaa muuta kautta kuin Palkkaus.fi:ssä, niin voit lisätä maksut manuaalisesti. Paina "Lisää maksettu palkka tai korvaus"-nappia, joka avaa lisäysikkunan.

Voit lisätä loma-ajan palkan, lomakorvauksen jne. Kun valitset tyypin, niin palvelu kysyy tarvittavat tiedot. Voit myös lisätä puuttuvan maksun aiemmin tallentamastasi palkkalaskelman luonnoksesta.

Lisää aiheesta

Loma-ajan palkka ja lomapäivien kertymä (ohje)

Poissaolojen kirjaaminen (ohje)

Kokeile ilmaista palkkalaskuria: arvioi sivukuluja ja kustannuksia

Miten Palkkaus.fi toimii?

Työnantajan sivukulut, mitä ne sisältävät?

Työnantajan velvollisuudet

Palkkaus ABC: ohjeita ja vinkkejä työsuhde- ja palkka-asioista


Käyttäjämme suosittelevat

henrietta kvist

”Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen. Suuri hyöty on myös siitä, että tilitoimistollani on suora pääsy ajantasaisiin raportteihin.”
Henrietta Kvist, yrittäjä / Linguajoy Kielikerhot Oy

henrietta kvist

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Kauniainen
Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

09 425 50603
aspa@palkkaus.fi


Kokeile palkkalaskuria

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki palkanlaskentaa ja palkanmaksuun liittyvä yhdellä maksulla! Tulorekisteri toimii myös automaattisesti.

Aloita heti!