Ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri

Mikä on ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri tarkoittavat? Tässä kerrotaan, mitä ne yrittäjän ja yrityksen kannalta tarkoittavat käytännössä.

Työn suorittajan on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin, jotta se voi tehdä laskun työkorvauksesta tai käyttökorvauksesta. Ennakkoperintärekisteriin liitytään hakemuksen perusteella.

Miten ennakkoperintärekisteriin ilmoittaudutaan?

Yhtiötä perustettaessa hakemus tehdään perustamislomakkeilla Y1, Y2 tai Y3. Y-tunnukselliset hakeutuvat ennakkoperintärekisteriin muutoslomakkeilla Y4, Y5 tai Y6.

Osakeyhtiöt ja muut yhteisöt käyttävät joko lomaketta Y1 tai Y4. Avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt tai yhtymät käyttävät lomakkeita Y2 tai Y5. Lomakkeita Y3 ja Y6 käyttävät yksityiset elinkeinonharjoittajat.

Lomakkeet voi tulostaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) sivuilta www.ytj.fi. Osan lomakkeista voi myös täyttää sähköisesti YTJ:n sivuilla verkkopankkitunnusten avulla.

Verohallinto ylläpitää ennakkoperintärekisteriä. Verohallinto voi jättää merkitsemättä hakijaa ennakkoperintärekisteriin muun muassa hakijan verotukseen tai kirjanpitoon liittyvien laiminlyöntien vuoksi.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukuluja ja palkkaa.
Hoida yrityksen palkanmaksut helposti!

Kokeile palkkalaskuria!

Miksi rekisterissä pitäisi olla?

Jos työn suorittajaa ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, työn maksajan on suoritettava ennakonpidätys tehdystä työstä. Ennakonpidätys on 13 prosenttia, jos työn suorittaja on yhteisö (esim. osakeyhtiö tai osuuskunta) tai yhtymä (esimerkiksi kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö). Ennakonpidätys tehdään työkorvausverokortin perusteella, jos työn suorittaja on henkilö esimerkiksi toiminimi. Jos verokorttia ei esitetä, ennakonpidätys on 60 prosenttia. Ennakonpidätys lasketaan arvonlisäverottomasta hinnasta.

Tehdyt ennakonpidätykset tulee ilmoittaa kausiveroilmoituksella seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä, jos työn maksaja ei ole pidennetyssä kausiveroilmoitusmenettelyssä. Seuraavan vuoden tammikuussa maksajan tulee tehdä vuosi-ilmoitus tehdyistä ennakonpidätyksistä.

Työnantajarekisteri

Työnantajarekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri säännöllisesti palkkoja maksavista työnantajista. Siihen on ilmoittauduttava, kun yritys alkaa maksaa säännöllisesti palkkoja ja sillä on vähintään kaksi vakituista palkansaajaa tai kuusi tilapäistä palkansaajaa kalenterivuodessa.

Työnantajarekisteriin kuuluvien on annettava kausiveroilmoitus työnantajasuorituksista joko kuukausittain tai neljännesvuosittain sekä vuosi-ilmoitus maksetuista palkoista. Jos palkanmaksua ei ole joltain ajalta, kausiveroilmoituksessa pitää ilmoittaa, ettei yrityksellä ole ollut palkanmaksua kyseisenä aikana.


Laskuri

Kokeile ilmaista palkkalaskuria!
Arvioi sivukulujua ja palkkaa.
Palkkalaskelma helposti!

Kokeile palkkalaskuria!


98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi-palvelua

"Nyt maksan palkat helposti ja kirjanpitäjä saa tarvisemansa raportit.”
Yrittäjä Janne Siik, Maex Oy

“Palkkaamalla itse säästin yli 40% remontin kustannuksista”
Mikko J. Salminen, Espoo

Rekisteröidy ilmaiseksi


Auttava ja ystävällinen asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään.

Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää.

020 798 0230
(ark. 9-16)
aspa@palkkaus.fi


Ilmainen palkkalaskuri

Arvioi työntekijän palkkaa, työnantajan kustannuksia ja sivukuluja.

Kokeile laskuria!

Palkanlaskentaohjelma

Kaikki yrityksen palkanmaksuun liittyvä yhdellä verkkopankkimaksulla!

Aloita heti!

98% käyttäjistä suosittelee Palkkaus.fi - palvelua


Kerro meistä kaverillesi